Wat komt er kijken bij een Poolse klusser?

Een hard werkende Oost-Europese klusjesman voor soms maar een tientje per uur. Wie wil dat niet? Maar er kleven ook nadelen aan de goedkope klussers.

Steeds meer mensen kiezen ervoor om iemand uit het buitenland in te schakelen voor werk aan het huis. Vooral Polen hebben de laatste jaren een flink deel van alle klussen opgeëist; inmiddels zijn er zo’n 30.000 Poolse klusjesmannen in Nederland. Ook Slowaken, Hongaren en Roemenen trekken naar ons land op zoek naar werk.

Wat zijn de voordelen?

De Oost-Europese bouwvakkers en klusjesmannen staan bekend als goedkope, harde werkers die vaak keurig werk leveren.

En de nadelen?

Uit een onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat de helft van de opdrachtgevers wel iets heeft aan te merken op de klusjesmannen van over de grens. Zo zou de communicatie vaak gebrekkig verlopen en wordt niet altijd even veilig gewerkt. Maar uiteindelijk zijn bijna alle ondervraagden tevreden over de verhouding prijs/kwaliteit.

Wat kost het?

Over het algemeen gelden voor Oost-Europeanen tarieven van zo’n €12 tot €20 per uur, exclusief btw. Een enkeling rekent slechts €10 per uur. Een klusser uit eigen land rekent al snel €30 per uur.

Waar vindt u ze?

Het blijkt lastig om Oost-Europese klussers te vinden. Wij namen de proef op de som. Soms hangen er briefjes met 06-nummers in de supermarkt, maar werkt het telefoonnummer niet of spreekt degene aan de andere kant van de lijn zo slecht Nederlands dat het bij dat ene telefoontje blijft.

Op internet zijn goedkope krachten makkelijker te vinden, bijvoorbeeld via sites als www.marktplaats.nl en www.speurders.nl. Daar adverteren verschillende landelijk opererende bedrijven, die bemiddelen tussen particuliere opdrachtgevers en Oost-Europese vaklieden. Het gemak van deze bemiddeling kost natuurlijk wel geld, dus deze klussers zijn wat duurder. Daar staat tegenover dat een ploegje schilders met een bruto uur-tarief van €19,50 wel binnen een week aan de slag kan.

Wie alleen gaat voor het laagste uur-tarief, moet een klusser via-via weten te regelen. Deze allergoedkoopsten blijven wel vaak slapen ‘op het werk’. Dat scheelt hen weer overnachtingkosten, die ze anders (indirect) aan u doorberekenen. Deze groep maakt langere dagen en heeft een opdracht sneller af. Maar niet iedereen zit te wachten op dag en nacht klussers in huis.

Hoe maakt u afspraken?

Hebt u eenmaal een Oost-Europese klusjesman gevonden, dan zult u afspraken moeten maken over het uit te voeren werk. De meeste klussers spreken Duits, een beetje Engels en nauwelijks Nederlands. Dat maakt advies vragen of meedenken soms lastig. Enkele bemiddelende bedrijven hebben tolken in dienst, maar ook hier geldt: hoe meer service, des te hoger het uurtarief. Maak in ieder geval duidelijke afspraken over het uit te voeren werk, de kosten, de betalingsvoorwaarden en de verwachte duur. Zet deze afspraken op papier. Staar u niet blind op een laag uurtarief en vergeet eventueel bijkomende kosten voor het aanschaffen of huren van (zwaar) materiaal niet. Dat kan behoorlijk in de papieren lopen.

Hoe regelt u de betaling?

Het klinkt als een open deur, maar toch gaan nog veel mensen ermee het schip in: betaal nóóit alles vooraf. Het is veel beter om een ‘bestek’ te maken waarin duidelijk staat welk deel van de klus op welk moment af moet zijn, en welk deel van de rekening u dan betaalt. Zo voorkomt u een hoop narigheid, want achteraf uw gelijk halen bij een rondreizende klusser is lastig. Moet u de rekening voor een verbouwing betalen uit een bouwdepot, let dan op: uw bank kan -eisen stellen aan de factuur. Overleg vooraf met de bank over de voorwaarden die deze stelt aan de verbouwer.

Wat als u ontevreden bent?

Wie niet tevreden is over het werk van een Oost-Europese klusjesman heeft een probleem. In feite komt het erop neer dat u er onderling uit moet zien te komen. Er is namelijk geen geschillencommissie en een gang naar de rechter biedt over het algemeen geen soelaas. Ten eerste moet u voor de rechter kunnen aantonen dat de klusjesman tekort is geschoten. Als u duidelijke afspraken op papier hebt staan, lukt dat misschien nog wel. Maar zelfs als de rechter een schadevergoeding toewijst, wordt het nog een hele toer om de betaling daarvan af te dwingen.

Hoe voorkomt u problemen?

Probeer ellende te voorkomen of in elk geval te beperken. Maak duidelijke afspraken en zie er tijdens het werk op toe dat deze worden nagekomen. Kunt u de kwaliteit van het werk niet beoordelen of twijfelt u? In dat geval kunt u ook een bouwkundige inschakelen die de verbouwing begeleidt. Daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan en dat maakt die goedkope klussers minder voordelig.

De belangrijkste stok achter de deur is en blijft dus de portemonnee: betaal pas als u tevreden bent.

Profiteer van laag BTW-tarief voor schilderwerk

Tot 1 januari 2011 kunt u als eigenaar van een woning die ouder is dan 15 jaar, profiteren van een lager BTW-tarief van 6 procent voor stukadoors- en schilderwerk. Het schilderwerk kan ook door aannemers, klusjesbedrijven of Oost-Europeanen worden verricht. Om voor het lage tarief in aanmerking te komen, zal de schilder u vragen een zogeheten ‘ouderdomsverklaring’ in te vullen.

Voor de volgende werkzaamheden geldt het lage tarief:

 • verwerken en aanbrengen van impregneer- en voorstrijkmiddelen, grondverf, hechtprimer en dergelijke;
 • verwerken en aanbrengen van lakverf, structuurverf, vernis, beits, betonverf, betoncoating en dergelijke op steen, metaal, hout, beton en dergelijke.
 • schoonmaken, wassen, ontvetten, afbranden, afbijten en schuren;
 • reparatie van de ondergrond met ander materiaal dan dat van de oorspronkelijke ondergrond. Bij een houten ondergrond valt te denken aan het herstel met verfproducten en pasta’s - zoals plamuur en houtrot-renoveerpasta’s;
 • kitwerk dat onderdeel is van het verfsysteem;
 • stralen van vooral metalen en betonnen ondergronden, voor zover het gaat om handmatig of mechanisch reinigen en verwijderen van oude verflagen waarna het verfproduct kan worden aangebracht;
 • afplakken van de omgeving en afdekken van ruimtes waarbinnen het schilderwerk plaatsvindt.

Deze werkzaamheden vallen niet onder het verlaagde tarief:

 • herstel van de ondergrond met onderdelen die zijn gemaakt van hetzelfde materiaal als dat van de ondergrond. Bijvoorbeeld het aanbrengen van houten inzetstukken in houten kozijnen;
 • vervangen van ramen, deuren en kozijnen;
 • kitverwerking als constructieve handeling, zoals het afkitten van bouwelementen aan gevels en dergelijke;
 • betonreparatie, dat wil zeggen grootschalig herstel van een betonnen ondergrond met materiaal dat hetzelfde is als dat van de ondergrond;
 • stralen van stenen, metalen en betonnen ondergronden, bijvoorbeeld het schoonstralen van gevels;
 • aanbrengen van glas en alle werkzaamheden die daarbij horen, zoals het plaatsen van glaslatten en het aanbrengen van kitwerk;
 • schuren en lakken van parketvloeren;
 • het injecteren van muren en het herstellen van voegen van muren;
 • het impregneren van muren ter voorkoming van vochtdoorlating (niet gevolgd door het eigenlijke schilderwerk).

 

Bron(nen):
 • Plus Magazine
Trefwoorden:

5 Comments

Door Gerda (niet gecontroleerd) op vr, 15-6-2018 - 04:19

30 euro is ex btw, de btw gaat daar niet meer van af. Voor de belasting is een reservering van 30% ruim voldoende blijft nog wat leuks van over ook. kortom 15 is overdreven net als de 30 euro die de Nederlander rekent we zijn namelijk niet met rocket science bezig. Nu kan de een het beter als de ander, maar om daar 30 euro per uur voor te rekenen is gekke werk. Gemiddelde Nederlandse zzp bouwvakker beurt ruim 6 duizend euro in de maand netto.

Door marianne van de... (niet gecontroleerd) op wo, 1-6-2016 - 22:06

Ik las dat een schilder bruto 19,50 kost en een nederlander wel 30! Nu, van die 30 blijft wel 15 euro per uur over!! er gaat btw en belasting af!! De poolse schilder houdt netto 10 euro over?? dit geld stuurt hij naar Polen waar het leven stukken goedkoper is dan in Nederland, Maar dit wordt niet vermeld. Hoezo gaan Nederlandse bedrjven naar de knoppen?

Door Gerben (niet gecontroleerd) op wo, 29-1-2014 - 11:49

Je reactie vermogen is van hoge kwalitatieve imput. Thanks Robert.

Door robert (niet gecontroleerd) op di, 28-1-2014 - 18:50

ik heb zelf een vriendin uit roemenie en stiefzoons daarvan,maar een optie op mensen die moeten slapen op hun werkplek?

Door robert (niet gecontroleerd) op di, 28-1-2014 - 18:46

ben je gvd gek slapen op het werk?slavernij hoezo gaat nederland in rap tempo naar de kloten?