PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Wat verdient Jan Modaal eigenlijk?

De politiek heeft het altijd maar over een modaal inkomen, dat er dan weer net niet op achteruit gaat als er weer bezuinigd wordt. Maar hoe hoog is dat modale inkomen eigenlijk?

Jan Modaal staat voor 33 000 euro op de loonlijst van de politiek. Dat is netto 1811 euro. Zes jaar gelden was dat 1704 euro. De nettolonen zijn de laatste jaren dus niet erg hard gestegen.

Het karakter Jan Modaal stamt al uit 1968, toen het kabinet De Jong het Centraal Planbureau (CPB) voor het eerst vroeg te berekenen hoe het financieel beleid zou uitwerken op lage en hogere inkomens. Jan Modaal stond model voor een kostwinner van een gezin met twee kinderen, met een salaris dat in Nederland het meest verdiend werd.

Maar ondanks dat de politiek het woord modaal nog graag in de mond neemt, moet je je afvragen of mensen zich in deze term nog wel herkennen. Binnen een groter huishouden zijn er niet meer zoveel alleenverdieners. In het merendeel van de moderne gezinnen komt anderhalf salaris binnen, omdat de partner ook enkele dagen per week een betaalde baan heeft. Bovendien, zo zegt het CPB, is Jan Modaal niet erg met z´n tijd mee gegaan. Hij heeft geen hypotheek of huursubsidie, zodat bezuinigingen op die gebieden niet meegenomen worden in de berekening van zijn koopkracht. Bovendien is hij een statische figuur. Zijn kinderen worden maar niet groter, gaan nooit het huis uit, hetgeen de inkomenspositie van een huishouden ook danig kan veranderen.

Er zijn tegenwoordig zoveel facetten die een inkomen van een huishouden bepalen, dat mensen zich niet meer in algemene beelden herkennen. Degenen die een beter beeld willen hebben van hun lusten en lasten, kunnen het beste naar de website van budgetinstituut Nibud gaan. Daar staat een koopkrachtberekenaar, die alle aspecten van een voor velen herkenbaar modern huishouden meeneemt, dus  ook de zorgtoeslag, kinderbijslag, zorgverzekering en het verplicht eigen risico. Bovendien wordt aangeven hoeveel de boodschappen dit jaar in prijs zullen stijgen. De koopkrachtberekenaar toont hoe moeilijk het is om een algemeen inkomensbeeld, persoonlijk in te kleuren.

Bron(nen):
  • geldenrecht.nl

Reactie toevoegen