PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Wie betaalt de erfbelasting?

Mijn man en ik maken ons zorgen over de toekomstige erfbelasting voor onze kinderen. We hebben gehoord dat die wel 40 procent kan bedragen. Zijn onze zorgen terecht en wie moet die erfbelasting betalen? We hebben geen testament.

De langstlevende partner moet volgens de wet de erfbelasting voor de kinderen, die slechts een vordering erven want de langstlevende mag het gehele huwelijksvermogen onder zich houden.

De te betalen erfbelasting valt in de praktijk over het algemeen wel mee, maar het is beter er rekening mee te houden. Kinderen hebben altijd een vrijstelling van € 19114 voordat  erfbelasting verschuldigd is. Overigens betalen kinderen pas bij een belastbare erfenis van meer dan € 115.708 maximaal 20 procent en nooit 40 procent erfbelasting.
De belasting die u uiteindelijk betaalt is vaak lager dan een eenvoudige rekensom uitwijst. De fiscus gaat er namelijk vanuit dat (een deel van) de erfenis in vruchtgebruik wordt geërfd, waardoor de erfbelasting lager uitpakt.

De rekenregels hiervoor zijn vrij ingewikkeld. Gebruik eventueel de rekenhulp erfbelasting op de website www.plusonline.nl.

Bron(nen):
  • geldenrecht.nl

Reactie toevoegen