Wie weet raad: hoe krijg ik beter contact met de kinderen?

Na een huwelijk van meer dan twintig jaar zijn mijn vrouw en ik gescheiden. Gelukkig zonder verwijten, maar mijn contact met de kinderen en kleinkinderen is gaandeweg wel minder geworden. Zij komen véél te weinig langs en ik ben ook niet veel bij hen. Op mijn mails antwoorden ze niet. Hoe kan ik de band verbeteren?

Blijf betrokken

Je hoeft elkaar niet wekelijks te zien om een goed contact te hebben. Het belangrijkste is dat u weet wat er in het leven van uw kinderen en kleinkinderen speelt. Zijn ze actief op Facebook? Maak ook een account aan, zodat u op de hoogte blijft van grote en kleine gebeurtenissen en laat ook af en toe iets van u horen. U als ouder zal moeite moeten doen om betrokken te blijven.
Dirk Blok (53), Scheveningen

Doe eens wat leuks

Kleinkinderen zijn vaak in voor een dagje dierentuin, zwembad of speeltuin. En ouders vinden het vaak prima om even een dagje zonder kinderen te zijn. Wedden dat beide partijen het zien zitten als u zich opwerpt tot oppasopa voor een dagje? Jonge ouders zijn vaak druk, met als gevolg dat het contact wat minder kan worden. Maak van de nood een deugd.
Thea ten Thij (60), Emmen

Wees impulsiever

Laat dat agenda trekken eens achterwege. Stap in de auto of op de fiets voor een spontaan bezoekje. Even je neus laten zien en begrip tonen voor het drukke leven van de kinderen door niet te lang te blijven plakken. Spontaniteit leidt vaak tot leukere momenten dan het verplicht opzitten voor ‘een bezoekje van pa’. Let maar op!
Margriet van As (65), Leiderdorp

Geen verwachtingen

Een goede manier om de relatie te verbeteren zou kunnen zijn om ze af en toe eens op te bellen. Gewoon om te horen hoe het gaat en niet om meteen een afspraak te maken. Toon betrokkenheid, heb geen verwachtingen. Bouw dit uit door bijvoorbeeld alle kinderen en kleinkinderen jaarlijks uit te nodigen voor iets leuks, bijvoorbeeld een brunch. Zo houdt u op een positieve manier de deur open.
Els Bos (55), Rosmalen

Vraag het!

Koop een mooie kaart en schrijf daarop dat u hen mist en dat u er alles aan wilt doen om weer contact te hebben. Een mail is gemakkelijk en nogal onpersoonlijk, een kaart sturen betekent dat u er moeite voor doet. Vraag hun waarom zij denken dat het
contact met u niet is zoals het zou moeten zijn. Bij een vraag stelt u zich open en geeft u de mogelijkheid om te zeggen wat u op het hart ligt.
Elisabeth Branderhorst (63), Den Haag

Bron(nen):
  • Plus Magazine

1 Reactie

Door wilma Nauta (niet gecontroleerd) op vr, 31-1-2014 - 15:07

stel je niet afwachtend op. Neem zelf het initiatief.
Houd contact met je kinderen. De mogelijkheden zijn legio.