Wie weet raad: zullen we stoppen met de familieweek?

Wij gaan elke zomer met de hele familie een week naar de Ardennen. Drie kinderen, hun partners, acht kleinkinderen en wij, opa en oma. Altijd was het feest, tot vorig jaar. De kleinkinderen waren aan het puberen, we sliepen slecht en er waren onderlinge irritaties die mijn man en ik ons aantrokken. Als we diep in ons hart kijken, willen we stoppen met deze traditie die ons zo dierbaar was, maar nu veel stress oplevert. Wat te doen?

Zonde om te stoppen

Laat het idee los dat de hele familie mee moet, het is geen verplichting. Leg de week vast en zeg dat iedereen die het leuk vindt, welkom is. Het is zonde om te stoppen. Maar wie geen zin heeft, hoeft niet. Met een kleiner clubje kan het gewoon weer een feest worden en zo kan het gezelschap elk jaar anders zijn. Pubers worden ouder en vinden het op een later moment weer leuk om te komen.
Hilde Baarsma (60), Den Haag

Maak er een dag van

Het leven bestaat uit fasen die elkaar opvolgen. Zo komt ook de tijd dat je kleinkinderen ouder worden. Ze willen (en moeten) hun eigen leeftijd beleven. Dan kan een week met familie een hele opgave zijn. Neem afscheid van een mooi gebeuren en maak er een gezellige familiedag van. Beter één dag samen genieten dan onprettig terugzien op een hele week.
Tietie Oost-Barendsma (85), Leeuwarden

Niet leuk meer

Eerlijk duurt het langst. Dus gewoon zeggen dat het niet zo leuk meer is. Als de verhoudingen verder goed zijn, begrijpen de kinderen dat ook. Die hebben dag in, dag uit te maken met het pubergedrag van hun kroost. De kleinkinderen komen vanzelf weer als ze eenmaal het stadium van verstand hebben bereikt. Als ze niet komen, lagen de verhoudingen voor die tijd ook al niet goed.
Wijnand van de Meeberg (68), Rotterdam

De moeite waard

Wij hebben al twintig jaar een familiereünie van vier zussen en hun gezinnen. Die houden we om de twee jaar. We zijn begonnen met een week, later teruggebracht tot een weekend. Drie zussen wonen in het buitenland, dus er is ook een taalprobleem. Terugkijkend was het ‘hard werken’, maar het wordt steeds beter. Kinderen worden groter en al blijft het taalprobleem een feit, we willen deze reünie voor geen goud missen. Door de bijeenkomst terug te brengen naar eens in de twee jaar of elk jaar een weekend, is de kans van slagen ook bij u wellicht groter.
Joke Kwant (63), Panningen

Bron(nen):
  • Plus Magazine