Winkelketens gaan door met Zwarte Piet

De Nederlandse winkeliers lijken unaniem besloten te hebben door te gaan met Zwarte Piet, na de heftige maatschappelijke discussie van de afgelopen dagen.

Wat begon met het gebruikelijkse jaarlijkse protest van ''zeurpiet'' Quincy Gario en zijn groepje anti-Piet activisten is inmiddels uitgegroeid tot een storm van discussie rond het gehele Sinterklaasfeest. Nu een afgezant van de VN zelfs pleit voor het totaal afschaffen van Sinterklaas, regent het boze reacties uit de samenleving. De grote winkelketens lijken zich echter niets aan te trekken van de controverse.

Traditie van generaties
"Wij zullen dit jaar Sinterklaas weer vieren zoals we dit al generaties doen," meldt de Bijenkorf. "In de Amsterdamse Bijenkorf zullen weer de klimmende Zwarte Pieten hangen, net zoals ieder jaar. Natuurlijk is ook De Bijenkorf tegen racisme en discriminatie, maar voor ons heeft Zwarte Piet een heel andere betekenis." Albert Heijn gaat ook gewoon door met Piet: "Heel veel klanten en kinderen van klanten vinden het een leuk feest. Wij blijven gewoon producten verkopen waar Zwarte Piet op staat," zegt een woordvoerder.

Politieke discussie
Webwinkel Bol.com voorziet geen veranderingen: "Wij laten deze Zwarte Piet-discussie, net als andere politieke discussies, aan ons voorbijgaan. Wij verwachten dat het Sinterklaasfeest ook dit jaar weer groots gevierd zal worden in Nederland." Ook de Hema gaat door, met een slag om de arm: ''Hij is er gewoon bij dit jaar. We volgen de discussie en als blijkt dat er vanuit de samenleving de wens komt dat wij dingen aanpassen, dan zullen wij daar gehoor aan geven. Maar daar is nu geen sprake van, wellicht in de toekomst.''

Speelgoedwinkelketen Intertoys zegt ook op dit moment geen plannen te hebben om de rol van Zwarte Piet aan te passen.

Bron: NOS

Bron(nen):
  • geldenrecht.nl