Zes, je mag nog een keer gooien! Nederland bordspel-land

Oergezellig was het, allemaal rond de tafel en Ganzenbord, Mens-erger-je-niet of Monopoly spelen. Wie doet het nog? Is Nederland is nog steeds een spelletjesland?

We konden er zomaar een hele avond of middag mee vullen, vooral in de winter. Dan zaten we onder het schijnsel van de lamp rond de eettafel, en speelden we spelletjes tot we erbij neervielen. Tegenwoordig valt het niet mee om je los te maken van de televisie en de computer, maar er zijn nog steeds gezinnen die het lukt!

Zoals het gezin van Viola ten Have (33). Zij, haar man Eelco (37) en hun vijf kinderen zijn verzot op gezelschapsspellen. Viola vertelt hoe spelletjes voor haar een gevoel van saamhorigheid geven, vroeger en nu nog steeds.

“Ik was dol op verjaardagen en zondagmiddagen bij mijn oma. We zaten met alle neefjes en nichtjes om de keukentafel, een rol mariabiscuitjes erbij, en speelden eindeloos spelletjes. Heel knus vond ik dat. Ik hou van dingen samen doen. Gezellig! Vroeger was dat vanzelfsprekend. Je zat met z’n allen tuinboontjes te doppen of aardappelen te schillen. Mijn ouders hadden het niet zo breed en verdienden soms wat bij met thuiswerk. Dan pakten ze bijvoorbeeld doosjes in voor vliegtuigmaaltijden en wij kinderen hielpen dan mee. Dat soort gezamenlijke activiteiten hebben gezinnen tegenwoordig niet meer, maar samen een spelletje doen kan eenzelfde sfeer van saamhorigheid oproepen.”

Chips, cola, spelletjes: feestje!

“Bij ons thuis is zaterdagavond de vaste spelletjesavond, het hoogtepunt van de week. De televisie blijft dan uit en we zitten met z’n allen rond de tafel. Dat is het enige moment in de week met chips en cola, echt een feestje dus. Dan willen we er ook liever geen andere mensen erbij, want dit is immers ónze gezinsavond.

Het gaat er niet om wat we spelen of wie er wint, iedereen vindt het supergezellig. De ene keer gaan we nostalgisch ganzenborden, de andere keer spelen we een modern spel zoals Het Huis Anubis. Maar we doen niet mee aan de nieuwste rage van dvd-spellen, waarbij je opdrachten krijgt via het televisiescherm. Want dan mis je juist het knusse van met elkaar om de tafel zitten.”

Zijn bordspellen ouderwets?

“Wij zijn echte spelletjesgekken. Gek op spelen én op het verzamelen. Meer dan vijftig spelletjes hebben we in huis en de stapel blijft maar groeien. Bijna zonder uitzondering kun je ze met een flink gezelschap spelen. Dat moet wel, want mijn man en ik hebben vier eigen kinderen – een vijfde is op komst – plus een pleegkind. Zoveel kinderen, dat vinden veel mensen niet echt meer van deze tijd. Dat we ook nog ‘ouderwets’ spelletjes spelen, kan er dus nog wel bij.

Ik denk eigenlijk dat spelletjes en een groot gezin een logische combinatie zijn. Als je veel kinderen hebt, zijn uitstapjes al snel erg duur. Bovendien is het een hoop gesjouw om ergens naartoe te gaan. Spelletjes zijn een goedkoop en simpel alternatief. En onze kinderen hoor je niet klagen. Die spelen liever samen Pim Pam Pet dan dat ze tv kijken. Ook vriendjes vinden het niet oubollig, eerder bijzonder. ‘Goh, mijn moeder heeft het veel te druk om met mij te schaken’, zeggen ze, en ze schuiven graag bij ons aan.”

Opvoedhulp

"Ik vind spelletjes doen zelf verslavend leuk, maar ik zie ook hoe het helpt bij de opvoeding. We hebben hier alle karakters in huis: een valsspeler, een driftkikker, een goedzak die voor iedereen opzij gaat. Tijdens het spelen leren ze dat je netjes op je beurt moet wachten, dat je niet met de pionnetjes mag smijten en dat het sportief is om na afloop de winnaar te feliciteren. Onze té lieve zoon ­oefenen we juist om fanatieker te zijn en een tikje egoïstischer.

Samen een spelletje doen geeft rust en het versterkt de onderlinge band. Vaak doe ik tussen het huishouden door even een kort spelletje met een van de kinderen apart. Ze vertellen dan veel makkelijker verhalen over school of over dingen die ze dwars zitten."

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine