PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Zorgeloos op vakantie... mét zorg

Vakantie! Wie heeft er geen zin in? Met een handicap of (chronische) ziekte kan het ingewikkeld zijn. Maar ook dan zijn er genoeg mogelijkheden.

Bijna alles kan

Op de site van Stichting Viva Differentia (www.vivadifferentia.nl) noemt Jan Lips, rolstoeler én wereldreiziger, organisaties die reizen aanbieden voor mensen met een beperking. Vindt u niets? Bel Jan Lips op werkdagen tussen 11.00 en 18.00 uur. Hij zoekt een oplossing. Voor bemiddeling bij vergoedingen van zorgverzekeraars vraagt de stichting een bijdrage.
Informatie: 070-394 63 84

Met de bus door Europa

Vita V-reizen en Holiday Care doen hotelreizen met aangepaste touringcars in vele Europese landen. Onder meer voor mensen met een rolstoel of chronische ziekte. Er wordt bekeken wat u nodig hebt aan zorg en hulpmiddelen.
Info: Vita V-reizen, 0475-54 90 67, www.vitav-reizen.nl; Holiday Care, 043-364 77 39, www.holidaycare.nl.

Gewoon toerist in Alkmaar

Vlakbij de kaasmarkt, op een steenworp afstand van het historische centrum van Alkmaar, ligt viersterrenhotel De Palatijn. Een hotel voor ‘gewone’ toeristen én voor mensen die op vakantie zo min mogelijk aan hun ziekte of gebrek herinnerd willen worden, maar wel de zorg willen krijgen die ze nodig hebben. Alle kamers kunnen aangepast worden. Er is een basiszorgteam dat gasten kan ondersteunen bij douchen, aankleden en eten. Wie meer zorg nodig heeft, kan die inhuren.
Informatie: 072-514 28 28, www.depalatijn.nl.

Idyllisch plekje

In het Groningse Sellingen is het idyllisch en intiem vakantie vieren voor Alzheimer-patiënten met hun partners of familieleden. Moeder en dochter ’t Hart laten u in hun vakantiehuis in boerderijstijl met rondscharrelende kippen en geitjes samen genieten van de rust en privacy buiten het verpleeghuis. Ze hebben jarenlange ervaring in een verpleeghuis voor dementerende ouderen en staan desgewenst 24 uur per dag klaar.
Informatie: 078-621 05 02/06-489 614 65, www.methartenziel.info.

Op safari

Altijd al op safari gewild? Verpleegkundige Eline Hoge begeleidt reizen naar Afrika voor vakantiegangers die de aanwezigheid van een verpleegkundige een veilig idee vinden. Voor 2006 heeft ze een 18-daagse ‘rollatorrondreis’ georganiseerd, inclusief safari. Er gaat een aanhanger achter de bus mee voor alle rollators, er zijn vier begeleiders en tempo en voorzieningen zijn afgestemd op mensen die een steuntje bij het lopen nodig hebben.
Informatie: Eline Hoge, 06-270 779 29, www.makor-reizen.nl.

Extra kosten vaak vergoed

De kosten van deze speciale vakanties zijn moeilijk aan te geven. Vaak verschilt de prijs per persoon, afhankelijk van de zorgbehoefte.
In veel gevallen kunt u echter een deel van de (extra) kosten terugkrijgen van uw verzekeraar. Als u buiten de vakantie recht hebt op thuiszorg of verpleeghuiszorg, kunt u dat recht meestal op vakantie ‘meenemen’. Vraag ernaar bij de reisorganisatie en bij uw zorgverzekeraar. Als u een persoonsgebonden budget hebt, kunt u de extra zorg daar vaak van betalen.

Lekker rustig aan

Een cruise naar Spitsbergen, een vliegreis naar Sri Lanka of busreis naar Nieuweschans... speciaal voor ouderen die niet echt iets mankeren maar geen overladen programma’s willen, organiseert Seniorvakantieplan reizen. Altijd in kleine groepen met twee reisbegeleiders van wie er één verpleegkundige is. Alles gaat in een wat lager tempo dan bij een reguliere reis.
Informatie: 035-693 30 17, www.seniorvakantieplan.nl.

Hiërogliefen voelen

Genieten van de schitterende natuur en cultuur van Egypte. Twin-travel organiseert voor blinden en slechtzienden uiteenlopende vakantiereizen. Begeleiders ondersteunen (letterlijk), vertellen over de omgeving en wijzen op plekken waar interessante dingen te voelen zijn, zoals bij hiërogliefen in Egypte. Er zijn ook andere bestemmingen en wandelvakanties.
Informatie: Twin-travel, 0578-61 23 46, www.twintravel.nl.

Strand, zee & duinen

Strand, zee en duinen hebben een gezonde uitwerking op lichaam en geest. In herstelhotel De Kim in Noordwijk aan Zee, op 50 meter van de duinen, kunnen ook mensen die veel zorg nodig hebben, ontspannen en genieten.
Verpleegkundigen en een fysiotherapeut zijn aanwezig. Ook een prima plek om te herstellen van een operatie.
Informatie: 071-364 07 30, www.herstelhotel.nl.

Met een gerust hart in Twente

Net een hartoperatie achter de rug? Tijd om bij te komen. Maar genieten van vakantie is moeilijk als je je lichaam nog niet vertrouwt. In viersterrenhotel Bad Boekelo wordt ’t wat makkelijker gemaakt. Er is een zorghostess, een hartkliniek op zes kilometer afstand en er zijn afspraken met de thuiszorg. Gasten kunnen zelf de geur en kleur van hun kamer bepalen.
Informatie: 023-527 30 20, www.vakantieenzorg.nl.

Varen met vrienden in Frankrijk

Bootvakanties van de Zonnebloem en het Rode Kruis zijn bekend. Maar kleinschalig en met bekende reisgenoten gaan varen kan, als u niet bedlegerig bent, met Vakantieboot. De vijfpersoons-boten in Frankrijk zijn aangepast voor één minder mobiele, rolstoelafhankelijke reisgenoot.
Informatie: Vakantieboot, 06-470 826 91, www.vakantieboot.nl.

Een reis vol frisse lucht

Staat of valt vakantie voor u met schone, rookvrije lucht? Zonzoekersreizen organiseert vlieg-, bus- en vaarvakanties voor mensen met ernstige luchtwegproblemen. Per reis kunnen twee mensen mee die extra zuurstof nodig hebben.
Informatie: Marieke v. Dasselaar, 058-213 93 17, www.zonzoekersreizen.nl.

Informatie en Advies

Nog op zoek naar uw droomvakantie? Ga eens te rade bij Access Wise. Dit is geen reisaanbieder maar een non-profit-organisatie die zich richt op het geven van informatie aan mensen met een lichamelijke, zintuiglijke of verstandelijke handicap. Niet alleen over geschikte accommodaties, maar ook over vervoersmogelijkheden en subsidies. De informatie op www.accesswise.org is gratis, voor een persoonlijk advies moet u abonnee zijn (€10 per jaar, €8,50 als u lid bent van de ANWB). Access Wise, 026-370 61 61.

Bron(nen):
  • Plus Magazine

Reactie toevoegen