Vrouwensportschool moet transgender vrouw accepteren

Getty Images

Een transgender die geen geslachtsveranderende operatie heeft ondergaan en dus alleen op papier vrouw is, mag niet als lid worden geweigerd door een sportschool die zich exclusief op vrouwen richt.

Dit blijkt uit een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens. De vrouw in kwestie is eind 2014 op papier van geslacht veranderd, zonder geslachtsveranderende operatie. Sindsdien staat zij als vrouw ingeschreven en staat op haar identiteitsdocumenten en geboorteakte dat zij vrouw is. Sinds 2014 is een geslachtsveranderende operatie niet meer nodig om voor de wet vrouw te zijn.

De vrouw wilde lid worden van een sportvereniging voor vrouwen in Barneveld, maar deze weigerde haar als lid. De sportschool staat op het standpunt dat de sportschool uitsluitend is bedoeld voor vrouwen, waardoor het een intieme, veilige plaats is voor vrouwen die speciaal daarvoor kiezen vanuit hun achtergrond, gevoel, geloof of overtuiging. Een mannelijk lichaam past daar niet in. Als een transgender vrouw als lid wordt geaccepteerd, kunnen sommige leden niet meer in de sportschool komen sporten. Volgens de sportschool heeft de wetgever er geen rekening mee gehouden dat een persoon niet 'op papier' komt sporten, dus op basis van geboorteakte en paspoort. Een sporter is 'fysiek' aanwezig.

Verboden

Het College oordeelde dat de sportschool direct onderscheid heeft gemaakt op grond van geslacht door rechtstreeks te verwijzen naar het fysieke geslacht. Dat is verboden, tenzij er een wettelijke uitzondering is. Dat kan hier niet het geval zijn, want in de Transgenderwet staat de identiteit van het individu voorop. Wie 'op papier' vrouw is, is wettelijk gezien ook zonder geslachtsveranderende operatie een vrouw, die als vrouw behandeld moet worden en net als iedere andere vrouw gebruik kan maken van een sportschool voor vrouwen. Weigering van het lidmaatschap is daarom verboden onderscheid.

Auteur 
  • Perry van Dijk
Bron 
  • Mensenrechten