Stelling: Artsen moeten tegen hun patiënten kunnen liegen om een placebo-effect te veroorzaken

Getty Images

Het is wonderlijk maar waar. Als je een medicijn krijgt zonder werkzame stof, heb je toch kans dat het werkt. Ook al is het een placebo.

Rugpijn, migraine, depressie- of reuma vrijwel alle ziekten kennen een placeboeffect. Je kunt het zo gek niet bedenken, of een nepmedicijn werkt erbij.

Eens

Alle reden dus om de placebo een echte kans te geven. De neppil zelf doet natuurlijk niets, maar je lichaam reageert er wel op. Bij de verwachting, het vertrouwen en het geloof in de pil, treedt een helende werking op, en zelfs ook bijwerkingen. Een placebo ‘werkt’ het beste als je denkt dat je een echte pil krijgt. Dat kan het beste door de arts te laten liegen over het effect.

Oneens

Maar er zijn ook keerzijdes. Vroeger werden placebo’s vaker ingezet door artsen, maar sinds de jaren 80 wordt dat niet meer als ethisch gezien. Ook is ontdekt dat een placebo kan bijdragen aan genezing, als de patient weet dat het om een placebo gaat. Dat bleek uit onderzoek bij mensen met chronische pijnklachten en prikkelbaredarmsyndroom. Liegen is dus niet altijd nodig.

Wat vindt u? Reageer!

Auteur