Begin uw werkdag fris

Grote schoonmaak in uw hoofd

U heeft uw werk, maar ook hobby's en een sociaal leven. Voor dit soort topsport moet u fit zijn. Lichamelijk, maar ook mentaal. Om psychisch in conditie te blijven, moet u regelmatig uw 'geestelijke afval' kwijt zien te raken. Ruim uw geest op!

Om geestelijk te 'ontgiften' is het nodig dat u alle negatieve gedachten uit uw hoofd zet. Als u niet lekker in je vel zit, zijn dit vaak de eerste dingen waaraan u denkt als u 's ochtends wakker wordt. Probeer deze negatieve gedachten los te laten om de dag goed te beginnen.

Voorbereiding
U kunt u hier 's avonds al op voorbereiden. Neem voor het slapen gaan enkele minuten de tijd om een werkschema voor de volgende dag te maken. U zult u meteen kalmer voelen. Bovendien werkt u zo tijdens uw slaap onderbewust aan oplossingen en krijgt u nieuwe ideeën.

Zet de negatieve gedachten die u toch te binnen schieten om in positieve ideeën. Denk niet: "Ik ben ongelukkig, " maar: "Ik wil graag gelukkig worden." De gedachte "Mijn baan is saai" wordt: "Ik ga uitdagend werk zoeken."

Overwin uw angst
Durf ook eens een risico te nemen en probeer over uw angsten heen te komen. Dit opent uw geest voor nieuwe mogelijkheden. Mensen met hoogtevrees kunnen bijvoorbeeld hun zelfvertrouwen vergroten door juist te gaan klimmen.

Ontspanningsoefeningen kunnen goed helpen tegen stress. U hoeft er maar vijf tot tien minuten per dag aan te besteden. Ga liggen met gesloten ogen en adem rustig diep in en uit. Span vervolgens al uw lichaamsdelen aan en laat ze weer los. Herhaal dit totdat u volledig ontspannen bent.

Actiepunten:

  • Ruim uw bureau op. Met een opgeruimd bureau hoeft u zich alleen op uw werk te concentreren.
  • Bekijk alle papieren en formulieren op uw bureau en beslis direct: afhandelen, rubriceren of weggooien.
  • Maak elke werkdag enkele korte momenten vrij voor uzelf om uw gedachten ongestoord te laten gaan.
  • Bepaal uw planning en werkzaamheden zoveel mogelijk zelf en houd u hier ook aan.
  • Neem af en toe pauze om op te kikkeren, probeer elk uur een paar minuten rond te wandelen. Haal bijvoorbeeld koffie of ga iets archiveren.