PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

De erfenis in harmonie verdelen. Voorkom ruzie met een testament

Advertorial
Ruzie over de verdeling van de erfenis, het komt in de beste families voor. Leg daarom goed uw wensen voor uw nalatenschap vast. Hoe kunt u dat doen en zo onenigheid voorkomen?

Een testament legt verdeling vast

In uw testament legt u vast hoe u wilt dat uw nalatenschap wordt verdeeld. Bijvoorbeeld aan wie u geld, waardevolle spullen of onroerend goed nalaat. Wilt u alle kinderen en kleinkinderen een gelijk deel geven? Of wilt u een deel van uw erfenis nalaten aan een specifiek persoon, organisatie of doel? Dan is het slim om deze wensen vast te leggen in een testament. Hiervoor maakt u een afspraak bij de notaris. Deze kan waar nodig uitleg geven. 

Wie wikkelt uw financiële zaken af?

In uw testament kunt u ook vastleggen wie de praktische zaken afwikkelt. Dit heet een executeur. Deze executeur kan een familielid zijn of een professionele executeur. Een executeur regelt bijvoorbeeld uw bankzaken, de verdeling van de erfenis en eventueel de verkoop van uw huis.

Codicil voor persoonlijke spullen

Er zijn misschien persoonlijke spullen die u aan een specifieke dierbare wilt nalaten. Zoals uw servies of uw schaakspel. Zulke persoonlijke spullen kunt u verdelen via een codicil. Dit is een handgeschreven verklaring, waarin u vertelt aan wie u bepaalde bezittingen nalaat. U kunt uw nabestaanden vertellen waar u het codicil bewaart, zodat het bij uw overlijden niet over het hoofd wordt gezien.

Wat gebeurt er als u geen testament opstelt?

Als u de verdeling van uw spullen voor uw overlijden vastlegt, voorkomt u onduidelijkheid voor de achterblijvers. Stelt u geen testament op? Dan erven uw partner (als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft) en uw kinderen automatisch van u. Als u die niet heeft, gaat uw nalatenschap naar uw ouders, broers en zussen. 

Denk na over uw wensen

Voordat u naar de notaris gaat, is het handig om te bedenken wat u wilt. Wat zijn bijvoorbeeld dierbare spullen en wilt u een executeur aanstellen? In de Testamentwijzer op momentvoorjetestament.nl komen al deze onderwerpen in logische volgorde langs. Zo kunt u rustig bedenken wat voor u belangrijk is. De notaris helpt u vervolgens om uw keuzes vast te leggen in een testament.

Doe de Testamentwijzer

Wilt u weten of u uw nalatenschap goed heeft geregeld? Doe dan de Testamentwijzer. U beantwoordt elf vragen en ontvangt een gratis advies op maat over uw testament. Ook vindt u hier meer informatie over nalaten.

Dit artikel wordt u aangeboden door momentvoorjetestament.nl, een initiatief van KWF Kankerbestrijding.