PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Hoe regelt u uw erfenis?

Advertorial
Wanneer regelt u uw nalatenschap? Wat wordt bepaald in een testament? En hoe pakt u het laten opstellen ervan aan?

Mr. Christine Klein,erfrechtspecialist, notaris en partner bij Klein Binnenkade Notarissen, geeft antwoord in het magazine Voortleven van de Nierstichting. Hieronder alvast 4 antwoorden. Wilt u meer weten? Bekijk alle vragen & antwoord in het gratis magazine.

Wat is een goed moment om na te gaan denken over uw nalatenschap?
“Vaak gaan mensen erover nadenken als er in hun omgeving iets is gebeurd: er is iemand overleden, er is ruzie in de familie, of iemand heeft een verhaal gehoord dat aan het denken heeft gezet. Een testament is trouwens alleen nodig als u bezit heeft én u dit anders wilt nalaten dan de wet het regelt.”

Wat wordt bepaald in een testament?
“Vooral: aan wie u wilt nalaten. Soms is er een specifiek bedrag, sieraad of kunstvoorwerp dat u aan iemand wilt doen toekomen. Verder stelt u ook vast wie de executeur zal zijn: degene die de erfenis regelt na uw overlijden. Een testament is extra belangrijk als u geen kinderen heeft. Zonder testament erven onbekende familieleden, die bovendien vaak met heel veel moeite en kosten opgezocht en benaderd moeten worden. Veel beter als u het regelt zoals u het wilt.”

Is het opstellen van een testament ingewikkeld?
“Nee hoor. Het gaat wel het prettigst als u een notaris kiest die bij u past. Met de meeste notarissen kunt u vrijblijvend een half uurtje kennismaken. Dan voelt u wel aan of het klikt. Sommige mensen denken liever niet over de dood na en zijn er mee geholpen als ik ze er op een luchtige manier doorheen praat.”

Hoe duur is het om een testament op te laten stellen?
“Een eenvoudig testament heeft u voor zo’n 300 of 400 euro. Als u wat meer wiltregelen, kost het meer tijd en wordt het dus duurder. Mijn ervaring is dat mensen er best wat voor over hebben als je hen door het proces helpt en het ‘samen’ kunt voorbereiden. Vaak zijn er ook mooie fiscale voordelen, waarmee u de kosten terugverdient.”

Regel uw testament online en bespaar
U kunt er ook voor kiezen om online uw testament op te stellen. Dat bespaart de notaris veel tijd, waardoor de kosten van het testament lager zijn dan bij een reguliere notaris. Zo betaalt u voor één testament 195 euro en twee gelijke testamenten 295 euro.

Bij NuTestament.nl stelt u aan de hand van online vragen uw testament in concept op en leest het na. Wanneer het u uitkomt, in uw eigen tempo en tijd. U ondertekent uw testament bij een van de 40 aangesloten notariskantoren.

Doe de TestamentTest
Overweegt u een testament te laten opmaken? Of wilt u graag meer advies op basis van uw situatie? Doe de TestamentTest op nierstichting.nl.

Met uw testament kunt u er ook voor kiezen anderen een toekomst te geven. Bijvoorbeeld met een nalatenschap aan de Nierstichting, waarmee u het verschil maakt voor het leven van nierpatiënten. Via een testament iets nalaten aan een goed doel zoals de Nierstichting is vrijgesteld van erfbelasting en komt dus volledig ten goede aan het werk van het goede doel.

Meer weten over nalaten aan de Nierstichting?
Benieuwd naar praktische informatie en mogelijkheden rond nalaten? Of wilt u advies? Hiervoor kunt u terecht bij Cindy Letschert, specialist Nalaten bij de Nierstichting. Bekijk de mogelijkheden.

 

Bron(nen):