PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Is uw testament goed geregeld?

Advertorial
Zijn uw wensen vastgelegd in uw nalatenschap? Door veranderingen in de wet of in uw situatie is het verstandig om regelmatig te controleren of uw erfenis en testament goed geregeld is.

Met uw testament kunt u er ook voor kiezen anderen een toekomst te geven. Bijvoorbeeld met een nalatenschap aan de Nierstichting, waarmee u bijdraagt aan de vrijheid van nierpatiënten. Via een testament iets nalaten aan een goed doel zoals de Nierstichting is vrijgesteld van erfbelasting. Het volledige bedrag, of de volledige waarde van het legaat, komt ten goede aan het werk van het goede doel. Overweegt u een testament te laten opmaken? Of wilt u graag meer advies? Doe de TestamentTest op nierstichting.nl.

In drie eenvoudige stappen regelt u uw nalatenschap

Stap 1. Kies een notaris
Het laten opmaken van een testament gaat altijd via een notaris. Op notaris.nl staat een overzicht van alle notarissen in Nederland. Als u een of meerdere notarissen heeft gevonden, kunt u offertes aanvragen. De tarieven tussen notarissen verschillen namelijk.

Stap 2. Vraag een oriënterend gesprek aan
De volgende stap is het aanvragen van een oriënterend gesprek. Want het is belangrijk dat het klikt tussen u en de notaris. U bespreekt immers zeer persoonlijke zaken. Zo’n gesprek is meestal gratis en duurt ongeveer een half uur. Tijdens dit gesprek zal de notaris globaal uw wensen in kaart brengen. De mogelijkheden en begrippen uitleggen. Fiscale aspecten toelichten. En meer vertellen over de kosten voor het opmaken van het testament. De notaris zal u ook vragen om een geldig legitimatiebewijs. Als u al een duidelijk beeld heeft van de personen en organisaties die u wilt begunstigen, kunt u, voorafgaand aan het bezoek aan de notaris, alvast een lijst maken met uw belangrijkste bezittingen. Plus de officiële namen van de personen en organisaties die u wilt begunstigen.

Stap 3. Bepaal uw testament
Als u een notaris heeft gekozen, stelt de notaris na het oriënterend gesprek een ontwerptekst op van uw testament. U geeft daarna eventuele wijzigingen of aanvullingen door. Bij akkoord van de tekst maakt u een nieuwe afspraak met de
notaris voor de definitieve ondertekening van het testament.

Veranderen? Kan altijd
Wat u vastlegt in uw testament is bindend, maar u kunt een testament altijd laten veranderen. Het is verstandig elke drie tot vijf jaar te bekijken of uw testament nog afgestemd is op uw actuele, persoonlijke situatie en wensen.

Het belang van nalatenschappen
Voor de Nierstichting is het belang van nalatenschappen aanzienlijk. Meer dan dertig procent van de inkomsten komt voort uit erfenissen. Veel mensen zien dit als een laatste gift. Ieder nalatenschap aan de Nierstichting maakt de wereld van nierpatiënten weer groot. Voor het leven van deze en opvolgende generaties. Met de draagbare kunstnier bijvoorbeeld en baanbrekend stamcelonderzoek, om genezing van nierziekten dichterbij te brengen.

Meer weten over nalaten aan de Nierstichting?
Benieuwd naar praktische informatie en mogelijkheden rond nalaten? Of wilt u advies? Hiervoor kunt u terecht bij Cindy Letschert, specialist Nalaten bij de Nierstichting. Bekijk de mogelijkheden.

Bron(nen):