Testament regelen: zo bespaart u geld en gedoe

Advertorial

Getty Images

Vroeger was het alleen mogelijk om uw nalatenschap te regelen op het notariskantoor. Tegenwoordig zijn er ook online mogelijkheden. Dat laatste is een stuk goedkoper en wordt daarom steeds vaker gekozen. Wilt u meer weten? Lees er alles over in ‘Voortleven’ het gratis magazine van de Nierstichting.

Als u uw nalatenschap niet wilt laten verdelen volgens de wettelijke verdeling en of u andere wensen heeft dan dient u een testament op te stellen. Dit kan gaan om geld, een sieraad, een kunstvoorwerp, etc. Het is beter om het op voorhand al op papier te zetten, dat brengt rust en bespaart uw omgeving een hoop gedoe in een toch al zo moeilijke tijd.

Erfbelasting

Veel mensen denken eraan een gedeelte van hun bezit aan een goed doel te schenken als het ‘eenmaal zo ver is’. Via een testament iets nalaten aan een goed doel zoals de Nierstichting is vrijgesteld van erfbelasting en komt dus volledig ten goede aan het werk van het goede doel. Ten minste: wanneer u het van te voren officieel vastlegt in een testament. Kent uw familie de wens wel, maar legt u het niet schriftelijk vast in een testament? Dan moeten zij uiteindelijk alsnog belasting over de schenking betalen. Dat is naast een hoop gedoe ook gewoon ontzettend zonde!

Online of naar de notaris?

Voorheen was het alleen mogelijk om uw testament te regelen bij de notaris. Tegenwoordig kunt u dit ook zelf online doen op bijvoorbeeld NuNotariaat.nl. Dat bespaart de notaris veel tijd, waardoor de kosten van het testament lager zijn dan bij een reguliere notaris. U bepaalt zelf welke personen en organisaties u wilt begunstigen. De oprichters van NuNotariaat, Marieken Selderijk en Koen Schenau, vinden dat iedereen zijn testament op moet kunnen stellen, tegen een gunstig tarief. “De drempel om het testament te regelen is voor veel mensen vaak nog veel te hoog. Vanwege de kosten en de formele gang naar de notaris. Dat is een gemiste kans. Online uw testament opstellen is tot wel de helft goedkoper.”

Hoe werkt het?

Aan de hand van een heldere online vragenlijst stelt u uw testament in concept op. Dit kunt u doen wanneer het u uitkomt, in uw eigen tempo. Heeft u vragen? Dan kunt u altijd bellen of mailen. U ondertekent uw testament vervolgens bij een van de 40 aangesloten notariskantoren bij u in de buurt. U ontvangt een gewaarmerkte kopie en de notaris bewaart het origineel.

Meest gestelde vragen over het testament

Of u het nou online of bij de notaris wilt vastleggen. Er bestaan veel vragen over het nalatenschap. Wanneer regelt u uw nalatenschap? Wie erft wat? Wat wordt bepaald in een testament? En hoe laat u dit opstellen? In het gratis magazine ‘Voortleven’ van de Nierstichting vindt u antwoord op de meest gestelde vragen over het testament en de erfenis.

Doe de TestamentTest

Overweegt u een testament te laten opmaken? Of wilt u graag meer advies op basis van uw situatie? Doe de TestamentTest op nierstichting.nl.

Meer weten over nalaten aan de Nierstichting?

Benieuwd naar praktische informatie en mogelijkheden rond nalaten? Of wilt u advies? Hiervoor kunt u terecht bij Cornelie van Zijtveld, specialist Nalaten bij de Nierstichting. Bekijk de mogelijkheden.

Auteur 
  • Commerciële redactie