Klaar voor de zomer? Nu je tuinmeubelen nog!

Advertorial
De zon wordt vaker en steeds langer zichtbaar, en we verheugen ons op heerlijke lange zomeravonden in de tuin. De planten en bloemen staan mooi in bloei, tijd om ook de tuinmeubelen helemaal klaar te maken voor de zomer. Startpagina.nl geeft je een aantal tips waarmee je meubilair er weer stralend uitziet.

Om lekker van de tuin te kunnen genieten, is goed tuinmeubilair essentieel. En wanneer je dan een fijne tuinset hebt aangeschaft, wil je hier natuurlijk zo lang mogelijk mee doen. Met de volgende tips zorg je dat je tuinmeubels weer helemaal fris zijn voor het komende jaar. 

Materiaal

Voor het goed onderhouden van je tuinset is het belangrijk om te kijken van welk materiaal het is gemaakt, en hoe je dit het best verzorgt. Hiermee zorg je dat de levensduur van je meubelen langer wordt, en dat ze mooi blijven.

Houten tuinmeubelen

Heb je houten tuinmeubelen? Die maak je het beste schoon met een sopje van lauw water en groene zeep, en een half harde borstel. Hiermee schrob je mos, aanslag en andere viezigheid weg. Zit je met echt hardnekkige vlekken, dan is even opschuren een goed idee. Laat je meubelen daarna goed drogen, maar liever niet in de directe zon. Door de warmte kan het hout gaan uitzetten, en kunnen er barstjes en scheurtjes ontstaan. Heb je hardhouten tuinmeubelen, dan is het goed om deze twee à drie keer per jaar in te oliën, zodat ze niet uitdrogen of verkleuren. Doe dit met een zachte doek, en alleen wanneer de meubelen helemaal droog zijn. Teakhouten meubelen hoef je niet per se in de olie te zetten, aangezien dit een vettige houtsoort is van zichzelf. Toch last van verkleuring? Dan kan een beetje speciale teakolie helpen. 

Kunststof tuinmeubelen

Tuinmeubelen van plastic of kunststof zijn handig, omdat ze het hele jaar buiten kunnen blijven staan, en weinig last ondervinden van weer en wind. Toch moet je ze wel af en toe grondig schoonmaken. Dit doe je het best met een lauwwarm sopje met milde allesreiniger of een beetje soda, en een zachte doek. Een borstel is niet handig, want die kan krassen aanbrengen in het materiaal. Wil je voorkomen dat het kunststof dof wordt, dan kun je de meubelen insprayen met een ‘protector spray’ of inwrijven met een beetje meubelwas. 

Aluminium tuinsets

Aluminium tuinsets zijn onderhoudsarm, maar dat betekent niet dat je helemaal niks hoeft te doen om ze mooi te houden. Het is in ieder geval belangrijk de stoelen af en toe af te nemen met een zachte doek, zodat vuil zich niet kan hechten aan het materiaal. Dieper reinigen doe je met een emmer water en groene zeep. Gebruik in ieder geval geen agressieve reinigingsmiddelen, want deze kunnen de coating van de meubelen aantasten. 

Lang genieten van je tuinset

Wat voor soort tuinmeubelen je ook hebt, je wil er natuurlijk zo lang mogelijk van kunnen genieten. Dit doe je door te zorgen dat ze in de winter binnen of overdekt kunnen staan, ze regelmatig schoon te maken, en ze af en toe een opknapbeurt te geven. Is je set echt aan zijn einde? Kijk dan goed welke set het best bij jou past. Via Startpagina.nl vind je eenvoudig de beste, goedkoopste en meest duurzame opties.