Rick: "Ik praatte niet over urineverlies"

Advertorial
Rick (61) verloor steeds vaker plotseling urine: "Het maakte mij erg onzeker".

"Het begon ongeveer drie jaar geleden met flink nadruppelen na het plassen. Het leek wel of ik mijn blaas niet leeg kreeg. Vaak had ik een natte onderbroek, of erger, een vlek in mijn broek… Ik negeerde het, maar het urineverlies negeerde mij niet, het werd vaker en meer. Na ieder toiletbezoek kreeg ik weer vlekken, ik schaamde me diep. Ik ging rommelen met wc-papier en probeerde zelfs maandverband. Gedoe was het. Ik werd er gespannen van en teruggetrokken. Steeds was ik afgeleid, ermee bezig. Of ik iets zag of iets rook. Ik praatte er met niemand over, zelfs niet met mijn vrouw.

Incontinentie vond ik een oudemannenkwaal en ik vind mezelf nog niet oud. Vrienden had ik er ook nog nooit over gehoord, zelfs vrienden die tien jaar ouder zijn dan ik leken dit probleem helemaal niet te kennen. En ik dan wel?

Mijn vrouw begon erover

Ongeveer twee jaar ben ik er in mijn eentje mee bezig geweest. Iedere dag weer die confrontatie. En het ging niet weg, terwijl je dat toch hoopt. Uiteindelijk begon mijn vrouw er zelf over. Zij merkte natuurlijk best dat ik langer in de badkamer bezig was na het plassen. En ze merkte vast ook dat ik chaggrijniger werd… Mijn vrouw was eigenlijk heel nuchter. 'Jij hebt ook wel eens plasproblemen toch? Ik las dat één op de vier mannen dit heeft. Er zijn echt oplossingen hoor, misschien moet je eens naar de huisarts.' Meer woorden maakte ze er niet aan vuil. Maar het was voldoende. Ik ben naar mijn huisarts gegaan. Uiteindelijk is bij mij een vergroting van mijn prostaat vastgesteld, een goedaardige aandoening gelukkig, waar ik nu medicijnen voor krijg. Urineverlies heb ik nog steeds, maar wel minder en daar gebruik ik nu betrouwbare incontinentieproducten voor – een stuk minder gedoe! Ik raad iedereen aan er wél over te praten, in ieder geval met je huisarts."

Kijk op www.hulpmiddelbezorgd.nl of neem contact op met een van onze verpleegkundigen voor informatie en advies via tel 0800 2110 of service@hulpmiddelbezorgd.nl.