Boekrecensie: De Vakantie EHBO-gids

U wilt er niet over nadenken, maar ook op vakantie kan er iets onverwachts gebeuren. En daar hoeft u niet eens een actieve vakantie voor te boeken, want ook bij een relaxte strandvakantie ligt het gevaar soms op de loer. Denk aan een kwallenbeet, verbranding door de zon of een verstuikte enkel tijdens een partijtje beach-vollebal.
Auteur:
Elly van der Meijden
Jaar van uitgave:
2013
Prijs:
€ 9,95
ISBN:
9789045314525
Aantal pagina's:
143

De Vakantie EHBO-gids geeft praktische aanwijzingen en tips hoe u het beste kunt handelen bij klein en groot vakantieleed. Denk aan het voorkomen van veel voorkomende klachten als voedselvergiftiging en acute diarree. Ook de basis voor het verlenen van eerste hulp komt aan bod. Zo kunt u in een noodsituatie meteen in actie komen. Waar nodig staan er duidelijke illustraties om de tekst toe te lichten.

De uitgebreide informatie over het voorkomen en behandelen van aandoeningen is prettig, maar maakt ook dat het handig is de Vakantie-EHBO gids ruim voor de reis aan te schaffen, zodat u zich goed in kunt lezen. Wanneer u op het moment suprème nog moet gaan bladeren, komt het waarschijnlijk niet goed in acute nood. Uiteraard is het ook een optie het boekje te bewaren voor een lange vliegreis naar een zonnige bestemming, maar aan het hoofdstuk over reizigersvaccinaties heeft u dan niets meer.

De beginselen van EHBO
Veel informatie geeft de gids in ieder geval wel. Het boek is onderverdeeld in verschillende hoofdstukken, met als eerste 'De beginselen van EHBO'. In dit hoofdstuk wordt aandacht besteed aan de zeven regels die altijd van toepassing zijn bij het verlenen van eerste hulp. Er wordt dus gesproken over gevaar vermijden voor uzelf en het slachtoffer (denk aan tips als draag handschoenen, schakel stroom uit, etcetera), maar er wordt tevens aandacht besteed aan het ongeval en het letsel en er wordt rekening gehouden met emotionele reacties die het slachtoffer of eventuele omstanders kunnen hebben.

Vitale functies en reanimatie
Nadat de beginselen van EHBO zijn behandeld, worden diverse andere onderwerpen opgepakt. Denk aan het beschrijven van de vitale functies en het uitleggen van de stabiele zijligging. Ook reanimatie wordt besproken. Niet alleen die van volwassenen, maar ook die van baby's en kleine kinderen.

Tot slot komen nog de heimlichmanoeuvre en het aanleggen van (snel)verbanden aan bod. Ook de inhoud van de verbandtrommel en de reisapotheek komen langs.

3-stappenmethode
Maar de onderkop van de Vakantie EHBO-gids luidt niet voor niets 'veilig op reis met de 3-stappenmethode'. Voor elk typisch vakantiekwaaltje dat u kunt oplopen in binnen- en buitenland wordt in drie stappen een behandeling geboden. Ook wordt er precies verteld hoe u de kwaal kunt herkennen en wanneer en in welke gevallen u (meteen) een arts moet inschakelen. Op alfabetische volgorde komen veelvoorkomende ongemakken aan bod. Denk aan blaren, brandwonden en zonverbranding, maar ook meer specifieke zaken zoals een vinger waar het topje af ligt, oorletsel door een vreemd voorwerp of wat te doen na de steek van een Pieterman.

Handige websites
Ten slotte biedt de Vakantie EHBO-gids nog een adresoverzicht. De fysieke adressen liggen allemaal in Nederland, maar voor de buitenlandgangers worden er ook enkele handige websites opgesomd, zoals een overzicht van ambassades en consulaten.

De Vakantie EHBO-gids is verkrijgbaar in de betere boekhandel, maar is ook online te bestellen.

Trefwoorden: