Sportieve doe-vakanties

Keus te over

Zin om deze zomer lekker veel buiten en écht actief te zijn? Misschien is een sportieve doe-vakantie dan wat voor u. Zeilen, wandelen, golfen, kajakken... Het zijn maar een paar van de talloze mogelijkheden.

Zeilen
Het schip klieft door de golven, de wind blaast door uw haar en het water spat in uw gezicht… Klinkt dit als muziek in de oren? Denk dan eens aan een zeilvakantie. De hele dag op het water en genieten van de buitenlucht.

Gewoon in Nederland of in een zonzekere regio. Zeilervaring heeft u er niet voor nodig: veel reisaanbieders organiseren tochten voor mensen die niets van zeilen afweten. Wilt u lekker luieren aan dek, dan kan dat. Maar het is natuurlijk nog veel leuker om zelf ook te leren zeilen en mee te helpen aan boord.

Als u al wel zelfstandig kunt varen, is het misschien een idee om eens een jacht te huren in een voor u onbekend gebied. En eventueel aan te sluiten bij een flottielje. Dan zeilt u zelfstandig met een groep zeiljachten mee. Dat is handig, omdat de leider van de flottielje de lokale omstandigheden goed kent. Bovendien is het gezellig en een leuke manier om nieuwe vrienden te maken.

Kajakken
Nog zo'n zomerse watersport: kajakken of  kanovaren. Leuk om alleen te doen of met uw partner, maar zeker ook met kinderen erbij. Want die zullen het een hele belevenis vinden om met een bootje door de natuur te trekken.

U kunt het bij een dagje houden of kiezen voor een trektocht, waarbij u overnacht op minicampings aan de oever. Dat kan gewoon in Nederland, maar ook Frankrijk en Scandinavië zijn populaire kanobestemmingen.

Sommige mensen gaan vooral voor de rust. Wilt u meer actie, dan kunt u zich op wildwater rivieren wagen. Volg wel kano-instructies als u dit laatste nog nooit gedaan heeft, want het kan gevaarlijk zijn. Bij georganiseerde reizen zult u iedere dag een wilder stukje rivier opzoeken. U leert dan ook eskimoteren: uw kajak omdraaien als u bent omgevallen, zonder eruit te stappen.

Golfen
Bij golfen denkt u misschien aan een elitaire bezigheid, maar tegenwoordig zoeken steeds meer mensen de golfbaan op. Bijvoorbeeld tijdens een georganiseerde golfvakantie, waarbij u op uw gemak met de sport kunt kennismaken.

Of waarbij u zichzelf ten doel stelt om het golfvaardigheidsbewijs (GVB) te halen. Dat 'diploma' heeft u namelijk op verreweg de meeste banen nodig om een balletje te mogen slaan. Als u voor het GVB gaat, moet u zich wel voorbereiden op de nodige theorielessen. Want om dit bewijs te krijgen, zult u onder meer een theorie-examen moeten afleggen.

Natuurlijk kunt u de clinics - de lessen - zo intensief maken als u zelf wilt. Voor beginners die eens willen kijken of ze het wat vinden of voor gevorderden die willen werken aan hun swing; de meeste organisaties bieden voor ieder wat wils.

Skaten
Een sport met een heel ander imago is het skaten. Zeker als u een georganiseerde skatereis wilt boeken, is één ding heel belangrijk: u moet goed kunnen remmen. Verder is voor veel tochten een behoorlijke conditie nodig, omdat u flink wat kilometers aflegt.

Zijn beide vereisten voor u geen probleem, dan heeft u allerlei opties. Skatend door Nederland of Denemarken trekken bijvoorbeeld. Of stedentrips op skates, waarbij Berlijn, Barcelona en Parijs tot de populairste bestemmingen behoren. En natuurlijk zijn er tijdens de zomermaanden 'night skates' in veel Europese steden. Een leuke manier om de toeristische trekpleisters van een stad eens op een heel andere manier te zien.

Wandelen
Als er één sport is die je werkelijk overal kunt beoefenen, dan is het wel wandelen. Bovendien zijn wandeltochten op elk gewenst niveau mogelijk en hoeft het allemaal niet veel te kosten. Koop een kaart met wandelroutes bij de plaatselijke VVV, selecteer een mooie wandeling en u kunt al van start.

Maar het kan natuurlijk ook veel exotischer. Denk eens aan een tocht door de Sinaï woestijn, waarbij bedoeïenen u de weg wijzen naar een volgende oase en kamelen uw bagage dragen.

Een trekking door Suriname die u langs verscholen dorpjes en overwoekerde plantages leidt. Of een trektocht door het hooggebergte van Patagonië. Individueel op pad gaan of onder begeleiding in een groep. Het is allemaal mogelijk.

Blessureleed voorkomen
Er zijn nog veel meer sporten die een geweldige doe-vakantie kunnen opleveren. Fietsen, bergbeklimmen, abseilen, raften, paardrijden, deltavliegen…

Waar u keus ook op valt, zorg ervoor dat u een reis boekt die qua zwaarte bij u past. Zo kunt u onnodig blessureleed voorkomen. Prettige vakantie!