Zorg nodig op vakantie? Zo geregeld!

Op vakantie met een beperking

Ook als u dagelijks zorg nodig heeft, kunt u op vakantie. Duur? Hoop heisa? Dat valt mee. U kunt het geregel uitbesteden en de extra kosten deels vergoed krijgen.

Mensen met een chronische ziekte of beperking gaan minder vaak op vakantie dan de gemiddelde Nederlander. De redenen zijn: de ziekte of beperking maakt reizen lastiger, de kosten van een aangepaste vakantie zijn vaak hoger en het is een gedoe om het allemaal te regelen.

Inderdaad zijn er praktische problemen op te lossen. Voor wie slecht ter been is, is een hoge drempel van de badkamer in een vakantieverblijf al een obstakel voor de rollator.  Als u thuis een hoog-laagbed heeft, een tillift of een papegaai (handvat boven het bed), heeft u die ook op vakantie nodig. En dat geldt eveneens voor de hulptroepen die u ’s ochtends bijstaan met wassen en aankleden, of zorgen voor een stoma, of katheter, injecties of zuurstof.

Aangepaste kamers

Ga er maar aan staan om dat allemaal zelf te regelen. Maar het goede nieuws is: dat hoeft helemaal niet. Er zijn gespecialiseerde reisbureaus die tegen een geringe vergoeding het regelwerk overnemen, bijvoorbeeld het omzetten van de thuiszorg. Een andere mogelijkheid is om een verblijf te boeken dat helemaal is ingericht op mensen die zorg nodig hebben. Er zijn in binnen- en buitenland heel veel hotels, appartementen, huisjes en bed & breakfasts met aangepaste kamers. Er zijn zelfs zorghotels met een camping ernaast, voor eventuele kamperende reisgenoten.

Intakegesprek

Bij georganiseerde reizen hoort altijd een uitgebreid intakegesprek, waarin niet alleen de lichamelijke zorg of begeleiding in kaart wordt gebracht, maar ook eventuele praktische problemen als gevolg van de ziekte of handicap. Denk bijvoorbeeld aan slechte verstaanbaarheid of veel behoefte aan rust.

Zelf zorg organiseren

In Nederland: vraag bij een vakantie in eigen land de zorg aan bij een thuiszorgorganisatie in uw vakantieplaats en geef je vakantie door aan de eigen thuiszorgorganisatie. Als uw mantelzorger niet meegaat op vakantie, kunt u tijdelijk een indicatie voor meer zorg aanvragen. Hulpmiddelen zijn tegen een gereduceerd bedrag te huur bij een plaatselijke thuiszorgorganisatie.

In het buitenland: AWBZ-verzekerden die AWBZ-zorg nodig hebben, kunnen in bepaalde situaties AWBZ-zorg in het buitenland krijgen of een vergoeding voor AWBZ-zorg in het buitenland. De zorgverzekeraar beoordeelt of u in aanmerking komt voor een vergoeding. Hulpmiddelen kunt u huren bij thuiszorgorganisaties ter plekke.

Vervoertips in Nederland

  • Bij Lobbes kunnen rolstoel- en scootmobielgebruikers een aangepaste auto huren.
  • Op Schiphol begeleidt Axxicom Airport Caddy mindervalide reizigers. De assistentie (kosteloos) dient minimaal 48 uur van tevoren aangevraagd te worden bij het reisbureau of de luchtvaartmaatschappij.
  • Ook de NS biedt assistentie bij treinreizen aan, zowel op het station als in de trein.
  • Reizigers met een mobiliteitsbeperking die buiten de eigen regio eropuit willen, kunnen gebruik maken van Valys. Dat biedt taxi- en/of treinreizen aan, al of niet onder begeleiding.
  • De bagageservice van Flevobird vervoert bagage naar en van de reisbestemming in zowel Nederland als België.

Hoeveel krijgt u vergoed?

Aangepaste vakanties zijn vaak relatief duur, maar misschien hoeft u niet alles zelf te betalen. Als u een minimuminkomen heeft, krijgt uvan sommige reisorganisaties korting. Ook kunt u een beroep doen op de WMO (de regels verschillen per gemeente), een kerkgenootschap, de patiëntenvereniging of op fondsen zoals het Reumafonds. Meer informatie: mee of de zorghulpatlas.

AWBZ

Als u thuis recht op zorg of assistentie heeft, kunt u met een geldig indicatiebesluit van het CIZ dezelfde AWBZ-zorg voor maximaal dertien weken per kalenderjaar inkopen, ook in het buitenland. De vergoeding is nooit hoger dan het bedrag dat u voor die zorg in Nederland betaalt. U moet een eigen bijdrage betalen. De zorgverzekeraar beoordeelt of  u in aanmerking komt voor een vergoeding.

Pgb

Als u een persoonsgebonden budget heeft, mag u daarvan de extra kosten betalen die u voor de vakantie moet maken, en soms nog meer. Uitgebreide informatie bij Per Saldo, de belangenvereniging van mensen met een persoonsgebonden budget.

Zorgverzekering

Sommige zorgverzekeraars hebben in de aanvullende verzekering een vergoeding voor deelname aan een aangepaste vakantie opgenomen. Kijk in de polisvoorwaarden.

Belastingaftrek

Uitgaven voor verpleging en persoonlijke verzorging tijdens de vakantie kunt u (deels) opvoeren als aftrekpost voor de inkomstenbelasting. Of u de aftrek krijgt, is afhankelijk van de totale specifieke zorgkosten en van de hoogte van de inkomensafhankelijke drempel. Zorg voor een goed gespecificeerde factuur van de organisatie waar u de reis geboekt heeft.

Bron(nen):