Drie tips voor veilig thuiswerken

Advertorial
Door de coronacrisis werkt een groot deel van de Nederlanders momenteel vanuit huis. Als u de komende weken of maanden nog thuiszit, hoe zorgt u er dan voor dat u op een veilige en verantwoorde manier kunt werken? Drie handige tips.

Tip 1. Gebruik een goede VPN

Uw internetverbinding thuis is vaak minder goed beveiligd dan u denkt. Om te voorkomen dat hackers mee kunnen kijken, is het verstandig wat eenvoudige beveiligingsmaatregelen te treffen. Een goede manier om het internetverkeer te beschermen tegen internetcriminelen is het gebruik van een VPN.

VPN staat voor ‘virtueel privé netwerk’. Een VPN zorgt voor een veilige verbinding met de rest van het internet. U downloadt hiervoor een simpel VPN-programma op uw computer, tablet of smartphone. Door het VPN-programma wordt al het internetverkeer versleuteld en uw internetgedrag blijft privé, doordat uw IP-adres wordt verborgen. Anderen kunnen nu niet langer zomaar achterhalen welke sites u bezoekt. Als een internetverbinding niet goed afgeschermd is voor de buitenwereld, kunnen overheden, internetproviders, hackers en cybercriminelen vrij gemakkelijk met u meekijken, met alle gevolgen van dien. Een VPN is de oplossing.

Aan de slag met VPN

VPN klinkt misschien complex, maar het werkt erg simpel. GOOSE VPN is een Nederlandse VPN-aanbieder. Dit is een groot voordeel, omdat de apps, software én de klantenservice allemaal beschikbaar zijn in het Nederlands. Normaal gesproken kost een VPN-abonnement elke maand geld in de vorm van een abonnement, maar GOOSE VPN heeft momenteel een interessante lifetime deal vanwege de coronacrisis. U betaalt eenmalig en hoeft nooit meer abonnementsgeld te betalen. Zo werkt het:

-    Ga via deze link naar de website van GOOSE VPN voor de kortingsdeal. U krijgt hierbij 30 dagen bedenktijd in de vorm van een geld-terug-garantie.
-    Maak een account aan en vul uw gegevens in. 
-    Download de verschillende GOOSE VPN apps op uw computer, tablet en smartphone. U kunt met één account al uw apparaten tegelijk beveiligen.
-    Zet de VPN-app aan en u kunt veilig gebruikmaken van het internet. De VPN draait op de achtergrond en u merkt hier verder niets van, maar u bent wel beter beschermd.

Tip 2. Gebruik veilige programma’s om te videobellen

Goede kans dat u en uw collega’s of familie meer videobellen nu iedereen meer thuiszit. Videobellen kan met WhatsApp en Skype, maar er zijn ook alternatieven die wat vriendelijker omspringen met de privacy van gebruikers. Zo zijn bijvoorbeeld GoToMeeting, Jami en Miro goede opties. Een volledig overzicht van veilige videobel programma’s vindt u hier.

Tip 3. Kijk uit voor corona-phishing

Een vorm van internetfraude die regelmatig de kop opsteekt, is phishing. Criminelen proberen uw persoonlijke gegevens te stelen middels nep websites. Phishing vindt meestal plaats via de e-mail, maar kan ook via SMS, WhatsApp en andere social media plaatsvinden. 

Criminelen gaan geraffineerd te werk, dusdanig dat het soms erg moeilijk is om phishing te herkennen. Ze gebruiken logo’s van instanties die we vertrouwen (politie, overheid, banken, marktplaats, incassobureaus) en bouwen websites vrijwel één-op-één na om betrouwbaar over te komen. Nu corona het nieuws domineert, gaan er veel phishingberichten over het virus de ronde. Zo zijn er nepmails en -sms’jes van enkele grote banken verschenen waar klanten wordt gevraagd om een “antibacteriële betaalpas” aan te vragen. Dat is gratis, maar na een bepaalde datum moet u zogenaamd een fors bedrag betalen. Het is een truc om nietsvermoedende mensen over te halen snel te handelen. Laat u niet om de tuin leiden.