PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

In vijf stappen naar veiliger internetten

Advertorial
Of je nou je e-mail checkt of naar informatie zoekt: zodra je online gaat, ben je vatbaar voor internetcriminelen. Gelukkig zijn er voldoende manieren om je persoonlijke gegevens te beschermen. Volg deze vijf stappen en je surft direct een stuk veiliger.

Stap 1: Zorg dat je up-to-date bent

Verouderde programma's en browsers geven indringers kansen. Besturingssystemen als Microsoft Windows en OS van Apple komen regelmatig met updates. Met de laatste versie weet je zeker dat je de meest actuele beveiliging krijgt. Zorg ook dat je internetbrowser (Explorer, Firefox of Google Chrome) up-to-date is. Onze tip: stel automatische updates in, dan heb je er geen omkijken meer naar.

Stap 2: Controleer je firewall en antivirus

In de systeemvoorkeuren van je computer kun je checken of je firewall aanstaat. Dat is de basis voor je online bescherming. Daar bovenop kun je een antivirusprogramma installeren. Antivirussoftware is er in vele soorten en maten. Hier vind je een overzicht van de mogelijkheden. Let op: het is niet verstandig meerdere antivirusprogramma’s te installeren.

Stap 3: Verander je wachtwoorden

Je wachtwoorden zijn de hoofdprijs voor internetcriminelen. Daarvan heb je er waarschijnlijk een heleboel. De verleiding om één wachtwoord voor alle sites te gebruiken is groot. Niet doen. Via Startpagina vind je verschillende tips om je wachtwoorden veilig te maken en te onthouden.

Stap 4: installeer een spamfilter

De makkelijkste ingang voor internetcriminelen is je e-mail. Via ‘phishing’ verleiden ze je om op een link te klikken, waarmee ze jouw persoonlijke gegevens kunnen ontfutselen. Nooit doen! Een spamfilter is een goed idee, maar onthoud dat ze niet waterdicht zijn. Het beste spamfilter ben je uiteindelijk zelf: klik nooit op of in e-mails waarvan je de afzender niet kent. Geef ook nooit bank- of creditcardgegevens door via e-mail. En als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat het meestal ook.

Stap 5: meld verdachte zaken

Een veiliger internet bereiken we samen. Dus als je iets verdachts ziet, meld het dan vanaf nu altijd bij de website of het bedrijf achter een e-mail. Er zijn ook instanties die zich bezighouden met de bestrijding van internetcriminaliteit in het algemeen. Op verschillende websites vind je een overzicht van de meest actuele fraudemeldingen. Ook online geldt: een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Meer tips en handige websites over veilig internetten vind je op Startpagina.