Zo beschermt u uw financiële data

Advertorial
Tegenwoordig versturen we bergen aan informatie over onszelf online. Daar horen ook gevoelige financiële gegevens bij. Denk aan inloggegevens bij het internetbankieren, correspondentie met financiële instanties of zelfs medische informatie. Hoe houdt u deze informatie veilig en privé?

Bescherm uzelf met een VPN

Als uw financiële gegevens in de verkeerde handen vallen kunt u zomaar een hoop geld kwijtraken. Helaas blijft het internet continu veranderen en tegenwoordig is een goed antivirusprogramma niet meer voldoende voor volledige bescherming. De informatie die u op websites en via apps verstuurt kan, ondanks antivirussoftware, namelijk toch door derden worden onderschept. 

Een VPN (Virtueel Privé Netwerk) biedt uitkomst. Met een VPN wordt uw netwerkverkeer versleuteld voordat het wordt verstuurd. Normaal gesproken kunnen externe partijen relatief makkelijk meekijken met uw online activiteiten. Denk aan overheden of internetproviders, maar ook hackers of online fraudeurs. Als u een VPN-dienst gebruikt is al uw data echter compleet onleesbaar voor buitenstaanders. 

Welke VPN kiezen?

Het is wel zo fijn dat een VPN-dienst niet zorgt voor ergernis. Sommige VPN-diensten kunnen uw internetverbinding namelijk vertragen en ongebruiksvriendelijk zijn. Surfshark daarentegen is een VPN-aanbieder met zeer makkelijk te gebruiken software, een goede versleutelingstechniek en uitstekende snelheden. Op dit moment geeft Surfshark een korting van wel 82% op een abonnement voor twee jaar. Een abonnement afsluiten werkt als volgt:

-    Ga via deze link naar de website van Surfshark om van de korting gebruik te maken. Naast de korting krijgt u 30 dagen bedenktijd, met geld-terug-garantie.
-    Maak een account aan en vul daarna uw gegevens in. 
-    Download de applicaties van Surfshark op de apparaten waarmee u online actief bent. Met één account zijn al uw apparaten tegelijkertijd beveiligd.
-    Open de VPN-app en zet daarin de VPN aan. Vanaf dat moment bent u beschermd online. 

Tips & trucs

Bovenop het gebruiken van een VPN zijn er een aantal vuistregels bij het regelen van financiële zaken via het internet. Het komt regelmatig voor dat criminelen met neppe e-mails of Whatsapp-berichten proberen om mensen geld afhandig te maken. Dit wordt ook wel phishing genoemd, en komt steeds vaker voor. 

Het komt bijvoorbeeld regelmatig voor dat criminelen neppe websites bouwen, die bijvoorbeeld lijken op de website van een bank. Het ene moment denkt u veilig te internetbankieren, en vijf minuten later bent u duizenden euro’s kwijt. Daarom volgen hieronder een aantal tips om uw online activiteiten zo veilig mogelijk te maken:

-    Controleer dat de websiteadressen die u bezoekt beginnen met ‘https://’, voorafgegaan door een slotje in uw adresbalk. Dit geeft aan dat er van een beveiligde verbinding gebruik wordt gemaakt. 
-    Verstrek nooit gegevens aan derden in situaties die abnormaal lijken, zoals op WhatsApp of via e-mailberichten die van uw bank afkomstig lijken te zijn. 
-    Via WhatsApp doen criminelen zich vaak voor als bekenden of familie en vragen dan om geld. Maak nooit geld over naar anderen zonder dit face-to-face te bespreken met de betreffende persoon.