Zo voorkom en bestrijd ik virussen op mijn tablet of smartphone

Getty Images

Computers en laptops worden tegenwoordig goed beveiligd, maar hoe zit dat met tablets en mobiele telefoons? Een uitleg van virussen, schadelijke software en hoe je het kan tegengaan.

'Veiliger' dan de pc

Over het algemeen is de kans op een virus kleiner op een tablet of mobiele telefoon dan op de computer. Dit komt door het type besturingssysteem. Bij Windows is het mogelijk om direct contact te maken met het besturingssysteem, omdat het zeer dynamisch is. Je hoeft niet veel 'rechten' te hebben om het systeem te beïnvloeden. Een enkel virus kan een pc volledig aantasten.

Bij een tablet of smartphone is dit niet het geval. In principe zijn alleen fabrikanten (Samsung, Google, Sony, LG, etc.) in staat om een update op uw toestel te installeren. De twee grootste besturingssystemen, Android (Google) en iOS (Apple), werken met losse programma's: apps. Apps zijn niet met elkaar verbonden. Ze functioneren los van elkaar en hebben dus geen negatieve invloed op het hele systeem.

Maar het gaat nog wel eens fout

Toch komt het steeds vaker voor dat ook het systeem van een tablet of smartphone wordt aangetast. In een neppe mail, die bijna niet van echt te onderscheiden is, worden persoonlijke gegevens opgevraagd (phishing mails). Vaak zit er een virus verstopt in de gegeven link (malware). Onlangs was er al een valse mail van WhatsApp in omloop.

Ook als er apps worden gedownload buiten de beveiligde app-winkel, brengt dat extra risico met zich mee. Gebruikers proberen bijvoorbeeld een gratis app te verkrijgen en downloaden deze van een onbekende website. In sommige gevallen stuit de gebruiker vervolgens op bestanden die geïnfecteerd zijn. Het advies luidt dus om enkel apps uit vertrouwde app-winkels te downloaden.

Trojaanse virussen

En zélfs als je je als gebruiker hieraan houdt, zijn er altijd risico's. In zeldzame gevallen komt een geïnfecteerde app alsnog door de beveiliging heen. Jaren geleden gebeurde dit met de Russische app 'Find and Call' die persoonlijke informatie en adressen doorstuurde.

Op het eerste oog is de app onschuldig, maar juist in die gevallen kunnen kwaadwillende partijen toeslaan. Zo'n verborgen virus wordt een 'Trojaans paard' genoemd. Het is goed om voor het downloaden in ieder geval te controleren waar de app om vraagt. Als een zaklamp-app toegang wil tot adressen en foto's, is de kans op schade aanwezig. Toch komt dit niet zo vaak voor. Android en iOS werken met strenge controles.

Baat het niet, dan schaadt het niet

Volgens experts is het niet per se nodig om een virusscanner op een tablet of telefoon te zetten. Alle apps worden zo uitvoerig mogelijk gecontroleerd, voordat ze in de app-winkel terechtkomen. Het geeft wel iets meer zekerheid om een scanner te downloaden. Er zijn gratis en betaalde anti-virus apps. Betaalde apps zijn niet per definitie 'beter', ze zijn vaak wel reclamevrij en of iets geavanceerder.

Gratis anti-virus apps:
- Avira
- AVG
- Lookout


Betaalde anti-virus apps:
- Bitdefender
- Avast
- McAfee
- Norton

De MKB-servicedesk geeft hier in een handig overzicht aan hoe je je tablet of mobiele telefoon zelf beter kunt beschermen. PlusOnline gaf al eerder tips over bescherming op de iPad en andere tablets.

Bron 
  • Nu.nl