150.000 cv-ketels mogelijk levensgevaarlijk

Consumentenprogramma Kassa waarschuwt voor circa 150.000 Nederlandse cv-ketels die woningbrand kunnen veroorzaken. Dit schrijft Kassa na onderzoek van deskundigen.

Het gaat om de typen Econpact, Ultima, Megadens en Megalux van het merk Agpo Ferroli met een productiedatum van voor 2011. Breman, een van de grootste onderhoudsbedrijven van cv-ketels, meldt dat er naar schatting duizenden van deze ketels door oververhitting zijn gesmolten. Hierbij was de kans op woningbrand groot.

Agpo Ferroli zegt de problemen niet te herkennen. Volgens het bedrijf komen de problemen alleen voor bij slecht onderhoud; als consumenten de instructies opvolgen, is er volgens een woordvoerder niets aan de hand.

Onderhoudsbedrijf Breman is het hier niet mee eens: “De veiligheid van dit toestel is onbeheersbaar, goed onderhoud kan deze problemen niet voorkomen.” Ook technisch onderzoeker peter Coppes en Ben Ale, emeritus-hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding, delen deze opvatting: “Dit is de brandgevaarlijkste ketel die ik tot nu toe heb onderzocht,” aldus Ale.

De problemen ontstaan volgens de deskundigen door zuinig stoken, waarbij de verbrandingskamer (warmtewisselaar) verstopt kan raken. In dat geval treedt hier warmtestuwing op en kan het aluminium eromheen smelten. Goed onderhoud kan dit niet verhelpen omdat monteurs niet goed bij de verbrandingskamer kunnen komen.

Deskundigen Peter Coppes en Ben Ale stellen dat al deze ketels vervangen moeten worden. Ook raden zij aan de ketels als er niemand thuis is en ’s nachts uit te schakelen. Coppes: “Zelfs als er geen onderhoud aan gepleegd wordt en hij gaat stuk, mag het geen gevaar opleveren.”

Bronnen: Radar & Kassa