Babbeltruc niet verzekerd

Diefstal na het binnendringen van een woning met een babbeltruc wordt niet gedekt door de inboedelverzekering. Wie iemand binnenlaat, draait zelf op voor de schade.

Dit blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening. In deze zaak belde een onbekende vrouw aan bij het slachtoffer. De vrouw kwam kennismaken omdat haar moeder binnenkort in hetzelfde gebouw zou komen wonen. Ze stapte de woning binnen. Op het balkon en in de woonkamer sprak ze met de bewoonster en daarna verdween de vrouw weer. 's Avonds bleek de kledingkast overhoop gehaald en waren verschillende sieraden verdwenen. De inboedelverzekeraar weigerde de schade te vergoeden, omdat er geen braaksporen waren.

Getuige

Bij de Geschillencommissie bleek dat de onbekende vrouw ongemerkt de voordeur had geopend en daarna naar het balkon was gelopen. Het slachtoffer was meegelopen en zag niet dat achter haar rug een man het huis was binnen geslopen. Een buurvrouw heeft de onbekende man gezien. Er mogen weliswaar geen braaksporen zijn, dit was overduidelijk een inbraak, aldus het slachtoffer. De Geschillencommissie is het daar niet mee eens. Volgens de polisvoorwaarden moet de inboedelverzekeraar uitkeren als er braak te constateren is. Dat is hier niet het geval, en dus is er geen dekking. De vrouw draait zelf voor de schade op.

Bron: www.kifid.nl/fileupload/jurisprudentie/GeschillenCommissie/2017/uitspraak_2017-709__bindend_.pdf