Hoe komt een inbreker binnen?

Getty Images

De meeste inbraken worden gedaan via de achterdeur. Inbrekers hanteren verschillende methodes om uw huis binnen te dringen.

In bijna tweederde van de gevallen gebruikt een inbreker de achterdeur, blijkt uit onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken. Over het algemeen is de achterdeur namelijk veel slechter beveiligd dan de voordeur. Vooral huurwoningen hebben vaak geen goed hang- en sluitwerk.

Inbraakmethodes

Indringers gebruiken verschillende manieren om binnen te komen:

1. De Bulgaarse methode
Bijna de helft van de achterdeuren bevat zwak aluminium. Het afdekplaatje dat om het slot heen zit is vaak gemaakt hiervan en kan met een schroevendraaier of tang eenvoudig worden losgewrikt. Binnen 60 seconden kan de inbreker binnenkomen.

2. De Roemeense methode
Inbrekers gebruiken hierin een stalen schroef en een tang of speciaal kerntrekapparaat. Ze draaien de schroef in het sleutelgat en zetten er met de tang zo veel kracht op, dat het openbreekt. Vervolgens wordt de deur geopend met een simpele bouwsleutel. 

3. Flipperen
Niet iedereen draait de deur op slot. In dat geval zit de deur enkel vast met de schoot in het kozijn; hij is niet volledig afgesloten. De inbreker kan met een bankpas of plastic kaartje tussen de deur de schoot van het slot terugdrukken. Wees verstandig en doe de deur altijd op slot met alle mogelijke sluitingen, ook voor de nacht.

4. Lock picking/sloten hacken
Zoals gezegd hebben huurwoningen vaak geen goed hang- en sluitwerk. Dit biedt inbrekers de mogelijkheid om vrij eenvoudig binnen te dringen. Lockpicking wordt mogelijk gemaakt door kleine onregelmatigheden bij het vervaardiging van sloten. Minimale verschillen in de grootte, vorm en uitlijning van de onderdelen zorgen voor een kwetsbaar slot. Een lockpicksetje is gewoon te koop bij een slotenmaker of op internet en dus een veel voorkomend instrument voor inbrekers.

5. De babbeltruc
De vervelendste inbraakmethode is misschien wel de babbeltruc. Als bewoner is de inbreker natuurlijk de laatste persoon die je binnen wil laten, en toch weten inbrekers op deze manier vaak toe te slaan. Ze doen zich voor als iemand van de thuiszorg, het schilderbedrijf of een collectant. 

Voorkomen is beter dan genezen

Op internet kunt u tegenwoordig een zogenoemde 'inbraakpreventie-check' doen, om te controleren hoe goed uw huis beveiligd is. Ook bestaan er tips om het risico op inbraken te verkleinen en verschillende beveiligingssystemen om inbraken te voorkomen. De meeste inbraken gebeuren tijdens de feestdagen.

Bron 
  • Kassa Vara