Consument vindt duurzaam te duur

Veel consumenten willen niet meer betalen voor duurzame landbouwproducten als er een goedkoper regulier alternatief is. Dit belemmert de verdere verduurzaming van de landbouw, omdat productiekosten van biologische producten hoger liggen.

Dit blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Andere belemmering is dat de Nederlandse landbouw voor een groot deel afhankelijk is van de export. Dus ook in het buitenland moeten consumenten bereid zijn meer te betalen voor duurzame producten. Het produceren van biologische producten is duurder dan de productie van reguliere producten. Producten krijgen die extra kosten vergoed doordat een kleine groep consumenten bereid is hogere prijzen te betalen. Als het aanbod aan biologische producten toeneemt, moeten meer consumenten bereid zijn een hogere prijs te betalen. Dat is niet het geval.

Uitkopen
De ACM ziet ook andere manieren om de landbouw verder te verduurzamen. De overheid kan subsidies geven aan boeren die duurzaam produceren en de btw op duurzaam geproduceerde producten zou omlaag kunnen. De ACM denkt niet dat deze maatregelen voldoende zijn. Het zal ook nodig zijn om de productie te beperken, bijvoorbeeld door wettelijke duurzaamheidseisen te verhogen. Ook kunnen boeren die niet willen omschakelen, worden uitgekocht en in het uiterste geval onteigend.

Bron(nen):