PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Bekijk hier de uitslag in uw gemeente

De VVD is met afstand de grootste partij van Nederland, maar in Drenthe, Friesland en Groningen was bijvoorbeeld het CDA de winnaar. Een overzicht van de stemmen per gemeente.

Grote steden

In de stad zien we grote verschillen. In Amsterdam kwam GroenLinks als winnaar uit de bus, terwijl mensen in Rotterdam en Den Haag vooral voor de VVD en de PVV kozen. De nieuwe partij DENK is in die laatste twee steden nu groter dan de PvdA.

D66 won in studentensteden Delft, Leiden, Utrecht en Groningen. In Emmen en Almelo, plaatsen die omringd worden door CDA-kiezers, werd de PVV de grootste.

Provincies

Ook provinciaal gezien is er behoorlijk verschillend gestemd woensdag. Dit is eigenlijk altijd het geval bij de Tweede Kamerverkiezingen. Het CDA pakte zoals vaker de winst in het meest noordelijke deel van Nederland en in West-Friesland. Een aantal gemeenten in het noord-oosten (waaronder Delfzijl en Veendam), maar ook in het oosten van Noord-Brabant, kleurde rood. Daar won de SP.

In Limburg stemden mensen woensdag vooral op de PVV, terwijl Brabanders en bewoners van de Polder over het algemeen VVD-gezind zijn. Op Amsterdam na pakte premier Rutte overal in Noord-Holland de winst.

Bekijk hier de uitslag in uw gemeente.

Bron: AD