PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

GroenLinks: vut-regeling voor zware beroepen

GroenLinks wil dat er een tijdelijke vut-regeling voor mensen in zware beroepen komt. Nu moeten werkgevers nog een boete betalen voor vroegpensioen van werknemers, maar voor zware beroepen moet daar een einde aan komen, stelt fractievoorzitter Jesse Klaver.

Negatieve gevolgen voor gezondheid

Voor de microfoon van de NOS zei Klaver dat er niets is terechtgekomen van de belofte dat mensen met een fysiek zwaar beroep zouden worden ontzien bij de verhoging van de pensioenleeftijd. De partij is wel voor de verhoging van de pensioenleeftijd, maar stelt tegelijkertijd dat dit voor mensen met een lichamelijk zwaar beroep oneerlijk uitpakt. Volgens Klaver heeft zwaar fysiek werk op latere leeftijd zeer negatieve gevolgen voor de gezondheid.

Vut in plaats van boete

Momenteel is het zo dat een werkgever een boete moet betalen als hij een werknemer met vroegpensioen stuurt. In het plan van GroenLinks moet die boete plaats maken voor een nieuwe, tijdelijke vut-regeling voor mensen met een zwaar beroep. Daarbij wil de partij dat bonden en werkgevers gaan kijken naar concrete mogelijkheden waardoor deze mensen in de toekomst wél tot hun pensioen kunnen doorwerken.

Terechte boosheid

Volgens Jesse Klaver hebben juist mensen in bijvoorbeeld de bouw, het vrachtvervoer, politie, ambulancevervoer en brandweer zich niet goed kunnen voorbereiden op de verhoging van de AOW-leeftijd. Het gaat vaak om mensen die al op heel jonge leeftijd gingen werken, jaren hebben meebetaald aan de vut van collega’s en ervan uitgingen dat zij zelf ook eerder konden stoppen. Door het afschaffen van de vut (per 2006) en de verhoging van de AOW-leeftijd kan dat niet meer – iets wat terecht boosheid en onvrede oproept, vindt Klaver.

Minder arbeidsongeschiktheid

GroenLinks denkt dat het plan de overheid weinig geld zal kosten. De sector of het bedrijf betaalt de vut zelf en er zal waarschijnlijk minder vaak een beroep worden gedaan op uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Het voorstel van GroenLinks wordt deze week ingediend bij de begroting voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

13 Comments

Door Johan (niet gecontroleerd) op vr, 23-12-2016 - 11:06

nog wat extra stemmen binnenhalen? beetje laat allemaal....

Door Johan (niet gecontroleerd) op di, 20-12-2016 - 12:01

als het kalf verdronken is dempt men de put

Door Bertus (niet gecontroleerd) op ma, 19-12-2016 - 12:58

eerst bijna alle politieke partijen voor 67 of zelf nog langer, en nu terugkrabbelen. volgens mij alleen maar voor wat enkele stemmers te winnen. het is een loze belofte die helaas door geen enkele partij goedgekeurd zal gaan worden. het motto is en blijft bezuinigen, vooral de oudjes zijn hiervan de klos....

Door jantje (niet gecontroleerd) op wo, 14-12-2016 - 12:59

mensen die door of ellende op het werk of verminderde gezondheid of een combinatie van beiden toch met een soort vut zijn gegaan ondanks dat hun dat honderden euro's heeft gekost zouden op de een of andere manier gecompenseerd moeten worden. ze worden ook nog vaak geconfronteerd met geen aow met 65 maar 66 of 67 of nog later...
deze mensen worden ook niet gecompenseerd door deze regering, ze hebben immers nog geen aow!die wel een klein beetje wordt verhoogd)
Hun pre-pensioen wordt niet geindexeerd of zelfs gekort, deze regering is alleen met mensen die werken maar de rest kan stikken..De regering bepaalt dat pensioenfondsen zich arm moeten rekenen met de idiote rekenrente en dat terwijl de fondsen zwemmen in het geld!!!! Politiek denk niet alleen aan de werkenden maar ook aan degene die al 40, 45, 50 of zelfs langer al hebben gewerkt!!!!!!!!!

Door jantje (niet gecontroleerd) op di, 13-12-2016 - 11:07

jammer maar voor velen zoals ik te laat!!!!!

Door A 7 Driver (niet gecontroleerd) op za, 10-12-2016 - 06:24

Volledig mee eens, ook na 46 jaar met nog 4 jaar te gaan, toch nog een plotseling eind door een longziekte. Maar kijken hoe nu verder, deze plannen komen voor mij dus in iedergeval te laat !

Door Marianne (niet gecontroleerd) op vr, 9-12-2016 - 12:36

Nu zal een discussie ontstaan wat een zwaar beroep is. Schoonmaker, lopende bandwerk etc. wordt nergens genoemd.

Het is oneerlijk en discrimineren, dat bv. militairen en brandweermannen, betaald van overheidsgeld/ons geld, veel eerder zouden mogen stoppen dan andere mensen met zware-, onderbetaalde- en ondergewaardeerde beroepen.

Iedereen moet gelijk behandeld worden. De pensioenleeftijd zou omlaag kunnen als er een maximum zou komen aan de pensioenopbouw, zodat er minder geld naar de veelverdieners zou gaan en alles eerlijker verdeeld zou worden.

Ook is het niet meer van deze tijd, dat mensen, waarvan de partner alleen werkt, nog steeds de "aanrechtkorting" af mag trekken en dat weduwen, die de pensioengerechtigde leeftijd nog niet hebben bereikt een uitkering kregen. Ook mag een partner onder de AOW-gerechtigde leeftijd geen uitkering krijgen als de andere partner deze leeftijd bereikt. Iedereen moet werken en hierin mag een alleenstaande niet benadeeld worden t.o.v. "stellen".
Veelverdieners kunnen tijden hun "werkzame"leven al genoeg reserves vormen.

Door jantje (niet gecontroleerd) op vr, 9-12-2016 - 12:05

nou daar komen ze wel een beetje laat mee!!!
ik heb 46 jaar gewerkt in vol continue ploegendienst (wetenschappelijk bewezen slecht voor je gezondheid) met 15 jaar begonnen en ben door mijn gezondheidsproblemen met prepensioen gegaan. dit kostte mij enkele ribben uit mijn lijf (ongeveer 1000 euro per maand, dit omdat ik nog geen 67 ben) maar heb voor mijn gezondheid toch maar voor deze optie gekozen.
Nu het kalf verdronken is komt men met dit idee.....

Door eni (niet gecontroleerd) op vr, 9-12-2016 - 09:38

Onze zoon van 36 jaar die al vele jaren verhuizingen doet zou heel blij zijn met de mogelijkheid om met vervroegd pensioen te kunnen gaan want zelfs nu heeft hij al veel last van zijn rug/knieen/voeten en soms kan hij echt niet meer en heeft dan. een uitvaldag.
de meest in het bedrijf gaan met hun vijftigste al wat anders doen omdat ze totaal versleten zijn.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op do, 8-12-2016 - 22:23

Onder zware beroepen horen zeker ook beroepen in de gezondheidszorg!