PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Omroep MAX en ChristenUnie pleiten voor ‘waardig oud worden’

In reactie op het kabinetsplan over een waardig levenseinde voor ouderen die hun leven als voltooid beschouwen, lanceren Omroep MAX en de ChristenUnie vandaag een alternatief: waardig oud worden.

Jan Slagter, directeur van Omroep MAX, en Gert-Jan Segers, de fractievoorzitter van de ChristenUnie verwoorden hun pleidooi voor waardig oud worden vandaag in Trouw.

Zilveren stembusakkoord

Slagter en Segers willen dat politieke partijen nog voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart volgend jaar afspraken maken over waardig oud worden. De afspraken moeten leiden tot een zilveren stembusakkoord waaraan zoveel mogelijk politieke partijen meedoen.

Herwaardering ouderdom

Segers is tegenstander van de kabinetsplannen rond euthanasie voor mensen die hun leven als voltooid ervaren. Slagter is daar niet per se tegen, maar vindt wel dat het belangrijker zou moeten zijn te investeren in een herwaardering van ouderdom. Volgens hem kan daarmee de vraag naar levensbeëindiging grotendeels worden weggenomen.

Minister van Ouderenzaken

De concrete invulling van de ideeën van Slagter en Segers behelst in elk geval de aanstelling van een minister van Ouderenzaken. Ook pleiten ze voor meer plekken waar ouderen samen kunnen eten, meer kleinschalige woonvormen, meer geld voor hospices en ruimere verlofregelingen voor mantelzorgers. Daarnaast zouden jongeren via een maatschappelijke dienstplicht vrijwilligerswerk moeten gaan doen met ouderen. Hoewel sommige punten ook deel uitmaken van het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie, wil Segers benadrukken dat het niet om een verkapt ChristenUnie-pakket gaat. Hij en Slagter willen juist dat alle politieke partijen hun ideeën inbrengen, stelt hij.

Jong en oud samen optrekken

Voor wat betreft dat inbrengen van ideeën, nodigen Slagter en Segers ook de ouderen- én jongerenorganisaties uit. Ouderenbond PCOB heeft al aangegeven hieraan mee te werken. Overheid en samenleving moeten volgens omroepdirecteur Slagter samen aan het werk om het leven van ouderen weer de moeite waard te maken.

‘Ouderen zijn te vaak eenzaam of arm, instanties houden te weinig rekening met hun kwetsbaarheid. Dat moet anders.’ Segers ziet dat het te vaak over de zorg voor ouderen gaat, terwijl er zo veel meer speelt. ‘We moeten kijken naar wonen, inkomen, hoe we voor elkaar gaan zorgen nu mensen steeds langer thuis wonen. Daarin moeten de politieke partijen samen optrekken.’

(Foto: Roel Wijnants/Wikipedia)

Bron(nen):

Reactie toevoegen

12 Comments

Door sophie jansen (niet gecontroleerd) op di, 7-2-2017 - 17:44

een heel goed initiatief!!! Het roer moet om; hoogste tijd!!

Door maria ne (niet gecontroleerd) op di, 29-11-2016 - 12:50

ik wil ook waardig oud worde maar zal ik die kans nog ooit krijge ik bren nu 77 jaar en weet sinds 3. weken dat ik borstkanker heb

Door Matie Lindhout op ma, 28-11-2016 - 20:59

Ik ben het eens metSchnabel.De euthanasie wet voor mensen die terminaal ziek zijn is ruim genoeg.Voltooid leven vind ik eng.
De mens wil God zijn.Niet ziek zijn en je zelf doden vind ik zelfmoord.
we zitten op een hellend vlak.

Door Andrea (niet gecontroleerd) op vr, 25-11-2016 - 13:48

Uiteindelijk bepaal je zelf of je het leven nog de moeite waard vindt. Een ander kan dat niet beslissen. Een prettige woonomgeving en eerlijke kontakten kunnen bijdragen aan waardig oud worden, maar ondanks dat kan iemand zich heel eenzaam voelen. Ik denk dat eenzaamheid, in welke vorm ook, een belangrijke reden is om niet meer te willen leven.

Door v aalten (niet gecontroleerd) op vr, 25-11-2016 - 13:14

Ik zou het fijn vinden als ik iets in huis zou hebben

dat scheeld een hoop gepieker, Je bend als je ouder word toch erg onzeker

over de tijd die nog gaat komen, En wil ik dat dan nog of niet, Dus graag een Pil in huis ,

Door marie (niet gecontroleerd) op wo, 23-11-2016 - 18:49

Wat een mooi initiatief, heb genn zussen of broers, en schoonfamilie ver weg, zoon overled e n en dochters " afstandelijk" , zie er erg tegenop om ouder te worden en voel mij ondanks partner vaak erg eenzaam. Ik hoop op een fijne , warme woon situatie als ik alleen kom te staan.

Door Peter Pellegrino (niet gecontroleerd) op wo, 23-11-2016 - 14:23

Van Slagter zal je direct oud worden deze persoon ongeloofwaardig is al meer gebleken.Ouderen tuimel daar niet in.

Door J. Koops (niet gecontroleerd) op di, 22-11-2016 - 21:33

Prima initiatief. Draag het verder uit. Veel succes.

Door W.van Halteren-... (niet gecontroleerd) op di, 22-11-2016 - 21:28

Ouderen moeten langer zelfstandig blijven, maar het wordt ons steeds moeilijker gemaakt. b.v. het huisvuil van de 6e étage naar beneden slepen valt me zwaar. Eerder was hier een stortkoker, maar die is verwijderd.

Door Heleen van der Leest (niet gecontroleerd) op di, 22-11-2016 - 18:42

Goed alternatief!