PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Vieze beestjes in uw hoofdkussen: zo vaak moet u hem wassen

En: wat te doen bij een vergeeld kussen?

Misschien heeft u er nooit over nagedacht, maar het wassen van uw hoofdkussen is geen overbodige luxe. Het zit na verloop van tijd vol dode huidcellen, beestjes en huisstofmijt en hun uitwerpselen, ook mét kussensloop. En is een kussen dat geel wordt eigenlijk nog schoon te krijgen? Wij zetten de feiten op een rij!

Het is een klus die veel mensen over het hoofd zien: het hoofdkussen wassen. Want dat kussen is misschien viezer dan u denkt. Een derde van het gewicht van uw kussen kan bestaan uit dode huidcellen, beestjes en huisstofmijt en hun uitwerpselen, ontdekten onderzoekers. De boosdoener is transpiratievocht. De één zweet misschien meer dan de ander (oorzaken: de overgang, medicijngebruik, hoge lichaamstemperatuur) maar iedereen zweet in enige mate gedurende de nacht. Door te zweten reguleert uw lichaam de temperatuur: u raakt de warmte kwijt die u niet nodig heeft. Dat vocht is een voedingsbron voor wemelende bacteriën. Ook de huisstofmijt nestelt zich graag in uw kussens.

Hoe vaak moet ik wassen?

De meeste kussens zijn van katoen, synthetisch, of met dons gevuld. Deze kunnen in de wasmachine. Controleer altijd eerst het waslabel. Was de kussens op een voorzichtig programma, met warm water en een kleine hoeveelheid wasmiddel. Eens in de twee maanden uw kussen wassen moet voldoende zijn. Heeft u echter last van huistofmijtallergie, dan kunt u de kussens beter maandelijks wassen.

Een geel hoofdkussen: wat nu?

Opeens ziet u het: uw hoofdkussen is geel uitgeslagen! Soms verdwijnen de vlekken in de wasmachine, maar soms is er iets meer nodig. Vergeelde kussens zijn geen lust voor het oog. Het is ook niet zo fris om er nog op te slapen. Kussens worden geel door transpiratie. Nog een reden om hem even in de wasmachine te stoppen! Maar wat als hij geel blijft?

1. U kunt een kussen extra wit krijgen door ze te wassen in de wasmachine met een mengsel bestaande uit een dopje wasmiddel, een dopje bleekwater én een half dopje boraxpoeder. (soort zout dat oplost in water, verkrijgbaar bij de drogist) Bron: Wikihow

2. Een andere winnende formule: een kopje vloeibaar vaatwasmiddel, driekwart kopje gevuld met schoonmaaksoda, en half kopje witte azijn, een normale dosis wasmiddel en drie kopjes heet water. Doe het kussen samen met dit excentrieke mengsel in de machine en draai een hete was. Bron: Leeftips

3. Stop uw kussen(s) in de wasmachine en laat deze eerst weken (veel machines hebben een weekprogramma) in een mengsel van één kop waterperoxide en een halve kop azijn. Peroxide is een natuurlijk bleekmiddel, de azijn pakt diepliggende vlekken aan. Vervolgens kunt u de kussens via een normaal programma wassen, eventueel met behulp van een vlekverwijderaar. Bron: Popsugar

NB: Bij sommige goedkopere wasmachines is het gebruik van azijn af te raden omdat de machine dan schade kan oplopen. Lees voor u dit probeert eerst even de handleiding van uw eigen wasmachine.

Is uw kussen toch nog steeds niet schoon? Of heeft u hem al 5 jaar, en is hij eigenlijk toe aan vervanging? Dan kunt u ook overwegen een nieuw hoofdkussen aan te schaffen. Hier vindt u ons artikel: 7 tips voor het kopen van een hoofdkussen.

Heeft u zelf eigen tips bij het schoonmaken van uw kussen, plaats dan een reactie!

 

Reactie toevoegen

15 Comments

Door Petronelleke (niet gecontroleerd) op do, 27-7-2017 - 17:38

Zelf zweer ik bij een kussen van kapok; op elk ander kussen krijg ik het veel te warm. Omdat je dit niet kunt wassen, koop ik om de paar jaar nieuwe kussens, want op een gegeven moment schudt het ook niet meer zo lekker op. Als kind hadden we niet alleen een kussen van kapok, maar ook het matras was met kapok gevuld, deze kapok kwam van Java (en wollen dekens van AaBe). En die werden echt niet om de paar jaar vernieuwd, wel werd er erg veel gelucht, en daar is tegenwoordig maar weinig tijd meer voor.

Door Trude (niet gecontroleerd) op za, 8-7-2017 - 13:09

Wel een plastic zak erom heen, daarna voorzichtig eraf halen en kussen goed stofzuigen
Anders heb je die dode/bevroren beestjes in de diepvries liggen

Door Anna (niet gecontroleerd) op zo, 14-5-2017 - 15:08

Ik denk dat een luchtreiniger die de uitwerpselen uit de lucht filtert veel effectiever is. Het gaat natuurlijk niet alleen in de kussens zitten. Het zit ook in je matras en op andere plekken. Kijk eens op webshops die luchtreinigers verkopen om zo van je huisstofmijtallergie af te komen. https://proairtech.nl/ of https://luchtreiniger.nl/ of op bol.com

Door Gerrie (niet gecontroleerd) op ma, 1-5-2017 - 15:37

Ik heb naar aanleiding van dit 'kussenartikel' meteen twee nieuwe 'wisselkussens' gekocht. Want zó snel zijn ze niet droog.....ga ze wel elke 2 maanden wassen vanaf nu.

Door hinke (niet gecontroleerd) op ma, 24-4-2017 - 15:28

Huisstofmijt gaat dood door UV-straling, dus in de zon zetten. Of besprenkelen met natriumbicarbonaat(bakpoeder) paar uur laten inwerken en stofzuigen. Herhalen aan de andere zijde.

Door Sandra (niet gecontroleerd) op zo, 23-4-2017 - 14:49

Ik heb een Boekweit kussen op advies van een chiropractic en mag dit kussen niet wassen. Bij de Action een Anti Huismijt sloop gekocht en er nog 2 slopen overheen gedaan. Vaak ik de open raam liggen en ga het ook met de vriezer proberen! Tevens die kapokkussen van mijn man.

Door Grada de Graaf (niet gecontroleerd) op za, 22-4-2017 - 11:34

Je kunt besparen op wasbeurten voor je hoofdkussen: er zijn speciale "onderslopen" te koop (IKEA bijv.). Deze zijn gevuld en je kunt ze zo vaak wassen als je wilt. Ook handig om mee te nemen op een vliegreis!

Door Jan Stikkers (niet gecontroleerd) op za, 22-4-2017 - 11:14

Heb 2 IKEA kussens met de aanduiding " schoonmaken met nat doekje ". Dat is wat anders dan wassen. Wie geeft raad ?

Door Corry B.H.- B. (niet gecontroleerd) op za, 22-4-2017 - 09:02

Na het wassen,het kussen op een hele zonnige dag in de zon leggen. Zorg dat het nat blijft door het regelmatig met een plantenspuit te bevochtigen.Deze (ouderwetse) methode helpt vaak ook bij hardnekkige vlekken in witte kleding.

Door Cobi Dijkstra (niet gecontroleerd) op vr, 21-4-2017 - 17:35

En wat doe ik dan met mijn matras? Die zit vol met bedmijten. Die zitten namelijk in elk matras en zijn heel normaal. Maar matrassen kun je niet wassen. Luchten helpt niet.