De mooiste herfstwandelingen

Bladeren op de grond, overal paddenstoelen en om je heen de prachtigste kleuren: de herfst is het perfecte jaargetijde voor een mooie boswandeling. We zetten er vier voor je op een rij. Dus wandelschoenen aan en genieten!

Groene Wissel Uffelte

Groene Wissel Uffelte

Het Brandeveen, een Zweedse schone

Afstand: 12 kilometer
Startplaats: Uffelte
Provincie: Drenthe

Diep verscholen in de Uffelter bossen ligt het Brandeveen, een enorm ven van een uitzonderlijke schoonheid. Kuierend over het ruim één kilometerlange kronkelpad daaromheen waant u zich rond een uitgestrekt Zweedse bosmeer, zo bijzonder is de sfeer daar. Naar deze Zweedse schone wandelt u over landwegen door weids akkerland en over de bollende Noordes naar het Westerzand, bestaande uit beboste stuifzanden en een enkel veentje. De terugweg gaat door de prachtige bossen van het Oosterzand en over enkele graspaden langs tochten. Mochten de graspaden langs die watergangen erg ruig zijn, er is in een alternatief voorzien. Op de horeca van Uffelte na komt u onderweg niets meer tegen.


Bekijk wandeling op Wandelzoekpagina >>

Trage Tocht Crailo

Trage Tocht Crailo

Tafelbergheide, landgoed Oud-Bussem en Naarder Eng

Afstand: 15 kilometer
Startplaats: Blaricum
Provincie: Noord-Holland

Het Gooi tussen Naarden, Bussum en Huizen is een bonte verzameling van stukjes bos, landgoederen, heideveldjes, akkers en laag gelegen weilanden. Als je het zicht op de villa's en het oversteken van een aantal wegen voor lief neemt kun je na afloop terugkijken op een bijzonder afwisselende wandeling. De route rijgt alle postzegeltjes natuur aaneen tot een Trage Tocht met maar liefst 95% onverharde paden. Vanaf de Tafelbergheide wandelen we het IJzeren Veld op richting landgoed De Beek. Hier zien we voor het eerst het resultaat van de vele zandafgravingen rond Naarden. De lage weilanden markeren de plekken waar het zand voor de Amsterdamse grachtengordel is gewonnen. Later zijn de diepe sloten van de zanderijen doorgetrokken tot de landgoederen, uiteraard ter verfraaiing. Achtereenvolgens wandelen we over de Vliegheide en de Nieuwe Bussumerheide. Via de zanderijen bij Valkeveen bereiken we landgoed Oud Naarden. Twee keer kunnen we genieten van een majestueus uitzicht op het Gooimeer. Heel bijzonder om hier vanaf de Gooise stuwwal over de voormalige binnenzee te kijken! De tocht gaat verder langs de vele akkertjes van de Naarder Eng en over de zandverstuiving van de Limitsche Heide. Via een machtige beukenlaan op het IJzeren Veld steken we over naar de hoge Tafelbergheide. Nog even genieten van een ruim zicht en dan dalen we af naar het eindpunt aan de Crailoseweg.


Bekijk wandeling op Wandelzoekpagina >>

Groene Wissel Kraggenburg

Groene Wissel Kraggenburg

Het Voorsterbos

Afstand: 8 kilometer
Startplaats: Kraggenburg
Provincie: Flevoland

Praktisch onverhard maakt u een leuke, korte boswandeling door het zuidwestelijke deel van het sfeervolle Voorsterbos, aangelegd op de klei van de voormalige Zuiderzee. Hier hebben Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer na de drooglegging uitgebreid geëxperimenteerd met verschillende boomsoorten en bostypen, het resultaat mag er zijn: het is er zeer afwisselend, u kuiert daar zelfs over statige beukenlanen die je doorgaans alleen maar op de Veluwe ziet! De huidige beheerder (Natuurmonumenten) gaat de aangrenzende bosgebieden met elkaar verbinden, daarna gaat deze wandelroute langer worden. Tot dan is deze acht kilometer lange route uitstekend te combineren met GW445 / Vollenhove van 13 km, met de bus slechts 5 minuten verderop.


Bekijk wandeling op Wandelzoekpagina >>

Groene Wissel Horn

Groene Wissel Horn

Kasteel Horn, landerijen en Exatenbos

Afstand: 14 kilometer
Startplaats: Horn (Li)
Provincie: Limburg

Na de twee dorpskroegen en twee prachtige molens van het Limburgse dorpje Horn (een voormalig graafschap) maakt u een leuke rondwandeling door de tuin van het middeleeuwse Kasteel Horn. Daarna kuiert u over landwegen door de kasteellanderijen en door de broekbossen van het Hoogbroek naar het stroomdal van de Haelense Beek. De afwisseling is hier groot: statige boslanen en leuke bosrandpaadjes met steeds dat stroomdal in uw zicht. Over prachtige bospaden en intieme bospaadjes wandelt u door het Exatenbos weer naar de bushalte. Met het laatste deel loopt u circa 500 meter over een leuk hoog bospaadje heel dicht langs een drukke autosnelweg. Op de bebouwing na gaat deze wandelroute praktisch geheel over onverharde paden en wegen. Alleen in Horn is er horeca.


Bekijk wandeling op Wandelzoekpagina >>