Vijf winterse wandelingen

Om 2020 goed af te sluiten met een prachtige wandeling, hebben we vijf tochten door heel Nederland geselecteerd. Van Friesland tot Noord-Brabant, door bossen en duinen. Wij wensen u veel wandelplezier!

Trage Tocht Haarlem (stadse tocht)

Trage Tocht Haarlem (stadse tocht)

De Bolwerken, Elswout en de Haarlemmerhout

Afstand: 14 kilometer
Startplaats: Haarlem
Provincie: Noord-Holland

We wandelen in Haarlem buiten de binnenstad via groene en blauwe gangen vanuit het centrum naar buiten. Vlakbij het station lopen we het Bolwerkplantsoen in. De Bolwerken bleven over toen in de zeventiende eeuw de stadsmuren werden gesloopt. Het is nu een lieflijk park met grachtvijver. Onder het spoor door gaat het verder door het Kenaupark. Via de Garenkokerskade en een paar rustige straatjes bereiken we de Brouwersvaart. Dit kanaal werd gegraven voor de talrijke brouwerijen in de stad, want met het brakke water uit het Spaarne kon je geen goed biertje brouwen. We wandelen over een mooi pad langs de vaart de stad uit. Bij Het Wapen van Kennemerland staan we ineens aan de rand van de stad. Hier begint een prachtig laantje, dat naar de twee landgoederen in de route leidt: Duinvliet en Elswout. Staatsbosbeheer is de trotse bezitter van beide buitenplaatsen. Het moet gezegd: vooral Elswout van de rijke Amsterdamse koopman Gabriel Marcelis is een hoogstandje. Zowel het huis als de tuinen zijn een klassiek voorbeeld van de Hollandse barok. Dichtbij het enorme landhuis zie je kaarsrechte lindelanen die de grasweiden in rechte vakken verdelen. Verderop wandelen we over bemoste 'bergen' en bruggen langs lieflijke stroompjes en vijvers. Tijdens de doorsteek naar de Leidse Trekvaart komen we tot rust na al het landschapsschoon. Maar de rust is van korte duur, want het stadse tochtje gaat verder door de Haarlemmerhout. Dit is het oudste stadsbos van Nederland, dat in de Gouden Eeuw een geliefd recreatiebos was voor de welgestelden uit Haarlem en Amsterdam. We lopen rond Paviljoen Welgelegen en door de Kleine Houtstraat naar het Spaarne dichtbij de binnenstad.


Bekijk wandeling op Wandelzoekpagina >>

Groene Wissel Leeuwarden 1

Groene Wissel Leeuwarden 1

Jelsumer- en Cornjumer Oudland

Afstand: 18 kilometer
Startplaats: Leeuwarden
Provincie: Friesland

Deze afwisselende wandeling is een mooie gelegenheid eens kennis te maken met het fraaie centrum van Leeuwarden en het weidse Friese landschap van het Jelsumer- en Cornjumer Oudland. U kuiert daar langs de statige Dekemastate en het schitterende terpkerkje van het terpdorpje Jelsum. Grotendeels langs de Dokkumer Ee (in de volksmond Dokkumervaart, bekend van de Friese Elfstedenschaatstocht), door het Leeuwarderbos en het centrum wandelt u weer naar het station. De asfaltwegjes waar u over wandelt zijn meestal doodlopend (naar boerderijen) en derhalve autoluw. In de polder komt u éénmaal langs een horeca gelegenheid.


Bekijk wandeling op Wandelzoekpagina >>

Trage Tocht de Mortel

Trage Tocht de Mortel

Grotelse Heide, Esperloop en Kranebraken

Afstand: 16 kilometer
Startplaats: De Mortel
Provincie: Noord-Brabant

We maken een mooie en vooral rustige wandeling in de Brabantse Peel vanuit het kerkdorp De Mortel. Door bos en boerenland tussen Gemert en Bakel. Start is bij de katholieke kerk Sint Antonius Abt, gebouwd in 1904 naar een ontwerp van Caspar Franssen. Na een kronkelend pad tussen de velden passeren we al snel de eerste langgevelboerderijen die tegenwoordig merendeels omgebouwd zijn tot woonboerderijen. De Grotelse Heide is een typisch ontginningsbos met veel naaldbomen, maar door de afwisseling met open graslanden en bomenlanen nergens saai. Bijzonder is de 128 meter hoge KPN-zendmast, ook wel Mortelse Toren, die we tijdens deze wandeling steeds weer boven het landschap zien uittorenen. Hoogtepunt is het smalle wandelpaadje langs de verrassend kronkelende heidebeek Esperloop. Deze met kwel gevoede 'bronbeek' op de rand van de Peelrandbreuk is het leefgebied van de gewone bronlibel. De Snelle Loop is wat rechter, maar ook fraai. De brede zandpaden of karrensporen door het Brabantse boerenland voeren ons langs diverse boerderijen en buurtschappen met klinkende namen als Speurgt, Grotel, Tereyken, Milschot en Ren. Aan de rand van Gemert lopen we over de Kromstraat langs een bijzondere hoekgevelboerderij en langs langgevels die een lange historie hebben. De Oude Bakelsedijk brengt ons langs de eeuwenoude akkers Hooge en Lage Kranebraken weer terug naar De Mortel.


Bekijk wandeling op Wandelzoekpagina >>

Groene Wissel Nijverdal

Groene Wissel Nijverdal

Sallandse Heuvelrug

Afstand: 15 kilometer
Startplaats: Nijverdal
Provincie: Overijssel

Welke wandelaar kent de NS-wandelklassieker 'Holterberg' van Nijverdal naar Holten niet. Met deze rondwandeling maakt u kennis met een wat minder bekend deel van dit prachtige natuurgebied dat onderdeel uitmaakt van de uitgestrekte Sallandse Heuvelrug. U wandelt eerst even door het gezellige moderne centrum. Eenmaal in het bos komt u langs het bezoekerscentrum en een fraaie schaapskooi. Na de doorgaans stille bossen doorklieft u over zandpaden en een enkel fietspad (met zandweg) enorme glooiende heidevelden vanwaar u zult genieten van de schitterende vergezichten. Over een kronkelpaadje door een jeneverbessenbos, stille bospaden en een landweg door het landelijke Esdal kuiert u op uw gemak naar het horecarijke centrum van Nijverdal (onderweg komt u geen horeca tegen).


Bekijk wandeling op Wandelzoekpagina >>

Trage Tocht Berg en Dal

Trage Tocht Berg en Dal

Filosofendal, Elyzeese velden en Meiberg

Afstand: 13 kilometer
Startplaats: Berg en Dal
Provincie: Gelderland

We wandelen vanuit Berg en Dal over de stuwwal van het Rijk van Nijmegen. Tegenover park Tivoli lopen we direct de loofbossen in met hoge heuvels en diepe dalen. In het Filosofendal stroomt een bronbeekje dat het Wylerbergmeer voorziet van heel zuiver water. Na wat gekronkel over smalle voetpaadjes door de bebouwing van Beek komen we in het landgoed Heerlijkheid Beek. De route brengt ons langs glooiende akkers, die ook wel de Elyzeese Velden worden genoemd. Vanaf de rand van de Boterberg hebben we bij helder weer verre uitzichten over de Ooijpolder. Op het tweede deel van deze wandeling lopen we door het bos langs de rand van de Heilig Land Stichting en het Orientalis museum. We maken een stevige klim naar de Meiberg die op 90 meter en van de hoogste punten is in de omgeving. Het laatste stuk wandelen we over de glooiende velden van landgoed Holthurnsche Hof, tegenwoordig een Fletcher Hotel, terug naar Tivoli. Langs of dichtbij de route bevinden zich het Orientalis Museum en het Afrikamuseum.


Bekijk wandeling op Wandelzoekpagina >>

Bron(nen):
  • Wandelzoekpagina