Amandel-chiazaad-bananenbrood met kokosyoghurt

Een lekkere manier om je overrijpe bananen op te maken

Ingrediënten

  • Voor het bananenbrood:
  • 450 gram geprakte, overrijpe bananen
  • 5 eieren
  • 90 gram rauwe honing
  • 90 mililiter extra-vergine olijfolie
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 1 theelepel glutenvrij bakpoeder
  • 2 eetlepels citroensap
  • 300 gram gemalen amandelen
  • 30 gram chiazaad
  • 1 (net) rijpe banaan, geschild
  • Voor de geklopte kokosyoghurt:
  • 300 gram kokosyoghurt
  • 85 gram rauwe honing, plus extra voor het bedruppelen
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 1/2 vanillepeul, zaadjes eruit geschraapt

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 160 °C.
  2. Bekleed een broodbakvorm (30 x 10 cm) met bakpapier.
  3. Meng de geprakte bananen, eieren, honing, olijfolie, vanille, kaneel, het bakpoeder en citroensap in een grote kom (het citroensap activeert het bakpoeder). Voeg vervolgens de gemalen amandelen en het chiazaad toe en roer alles goed door.
  4. Verdeel het deeg over de broodbakvorm. Als decoratie: snijd de extra banaan in de lengte doormidden en leg beide helften, met de snijkant naar boven, op het deeg.
  5. Zet de broodbakvorm midden in de oven en bak het brood 1 uur. Dit is een vrij kleverig brood: als je er een satéprikker in steekt, zal die er niet schoon en droog uitkomen. Als het midden van het brood echter stevig aanvoelt, kun je het uit de oven halen, af laten koelen en uit de vorm halen.

Voor de geklopte kokosyoghurt

  1. Doe de yoghurt samen met de honing, kaneel en vanillezaadjes in een keukenmachine en maal alles tot een dik en romig mengsel.
  2. Leg voor het serveren een paar plakken bananenbrood onder de hete grill, tot ze bruin zijn. Leg ze dan op de borden en geef er een flinke ‘klodder’ geklopte kokosyoghurt bij.
  3. Besprenkel het geheel met honing.

Dit recept komt uit De yogakeuken van Kimberly Parsons. Fotografie: Lisa Cohen.