Zo kook je het perfecte eitje

Getty Images

Het is niet altijd even makkelijk om het perfecte eitje te koken, of het nou om een zacht- of hardgekookte gaat. Aan de hand van trucjes en video's geven we tips.

Benodigheden

Allereerst is het goed om te weten wat je precies nodigt hebt om een ei te koken. Dat is het volgende:

- een ei
- een (steel)pan met water; zodat het eitje onderwater kan liggen
- kookwekker
- zout of azijn; zodat het ei niet snel barst
- eierprikker (optioneel)

Stappenplan

Als je alles bij de hand hebt, kan je aan de slag gaan. Deze stappen dien je te volgen om een eitje zo goed mogelijk te koken:

1. zet de pan op het vuur en wacht totdat het water kookt
2. zet vervolgens het vuur iets zachter
3. doe het eitje in de pan
4. strooi wat zout of azijn in het water
5. stel de kookwekker in voor een zacht-, medium of hardgekookt ei
6. als de wekker gaat, giet je het water af
7. laat het ei 'schrikken' door het onder de koude kraan te houden

Aantal minuten

Hoelang het ei moet koken, ligt aan het feit of je een zacht-, medium of hardgekookt ei wil, en wat het gewicht is. Een klein ei is maximaal 53 gram, een gemiddelde 53-63 gram en een grote minimaal 63 gram. Hieronder zie je per variant hoelang het eitje moet koken.

Zachtgekookt
Klein ei: 3 minuten
Middel: 3,5 minuten
Groot: 4 minuten

Getty Images

Medium gekookt
Klein ei: 5 minuten
Middel: 5,5/6 minuten
Groot: 6,5 minuten

Getty Images

Hardgekookt
Klein ei: 7 minuten
Middel: 8,5 minuten
Groot: 9 minuten

Getty Images

Bron: ei-koken.nl