Zo maak je de perfecte oliebol

Getty Images

Oliebollen kun je zelf bakken. Lekker en minder vet dan die je bij een kraam koopt. Gelukkig én gezond nieuwjaar!

Aantal personen 
12
Bereidingsduur 
30+ minuten

Ingrediënten

  • ½ l halfvolle melk
  • 30 gram gist
  • 1 eetlepel suiker
  • 250 gram rozijnen, krenten, sukade, oranjesnippers
  • 500 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 1 ei
  • Olie

Bereiding

  1. Verwarm een deel van de melk tot deze lauwwarm is.
  2. Verbrokkel de gist in een kommetje en schenk de verwarmde melk erbij.
  3. Los de gist al roerend op en voeg de suiker toe. Laat dit 10 minuten op een warme plaats staan.
  4. Was de rozijnen en krenten. Snijd eventueel sukade en oranjesnippers klein.
  5. Laat de rest van de melk ook lauwwarm worden.
  6. Zeef de bloem met het zout in een kom.
  7. Klop het ei los.
  8. Maak een kuiltje in het midden van de bloem. Giet het gistmengsel, het ei en een deel van de melk erin. Roer dit enkele minuten krachtig tot alle klonten weg zijn. Voeg onder goed roeren meer melk toe tot een soepel beslag is ontstaan.
  9. Meng de rozijnen, krenten, sukade en oranjesnippers er door.
  10. Leg een vochtige theedoek over de kom en laat het 30 minuten op een warme plaats rijzen.
  11. Verwarm de olie tot 170° C.
  12. Houd 2 lepels of een ijslepel even in de olie en schep hiermee bollen beslag in de pan.
  13. Bak de oliebollen tot de bovenkant droog is en de onderkant bruin. Keer ze en bak de andere kant bruin.
  14. Schep de oliebollen met een schuimspaan uit de olie en laat ze op een met keukenpapier beklede vergiet uitlekken. Bestrooi de oliebollen met poedersuiker.

Voedingswaarden

Energie 
320kcal
Eiwit 
8 gram
Koolhydraten 
50 gram
Vezels 
3 gram
Vet 
10 gram
Verzadigd vet 
2 gram
Zout 
0 milligram
Auteur