PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Wat verdient Jan Modaal eigenlijk?

De politiek heeft het altijd maar over een modaal inkomen, dat er dan weer net wel of net niet op achteruit gaat als er weer bezuinigd wordt. Maar hoe hoog is dat modale inkomen eigenlijk?

Jan Modaal staat op dit moment voor €36.500 euro op de loonlijst van de politiek. Per maand is dat bruto €2.808 en netto ongeveer €2.021. (cijfers september 2016)

Het karakter Jan Modaal stamt al uit 1968, toen het kabinet De Jong het Centraal Planbureau (CPB) voor het eerst vroeg te berekenen hoe het financieel beleid zou uitwerken op lage en hogere inkomens. Jan Modaal stond model voor een kostwinner van een gezin met twee kinderen, met een salaris dat in Nederland het meest verdiend werd. Vandaag de dag wordt het figuur ‘Jan Modaal’ nog altijd veel gebruikt; hebben bepaalde politieke maatregelen negatief effect op de koopkracht van Jan Modaal, dan wordt er veelal actie ondernomen en worden de maatregelen aangepast.

Maar ondanks dat de politiek het woord modaal nog graag in de mond neemt, moet je je afvragen of mensen zich in deze term nog wel herkennen. Binnen een groter huishouden zijn er niet meer zoveel alleenverdieners. In het merendeel van de moderne gezinnen komt anderhalf salaris binnen, omdat de partner ook enkele dagen per week een betaalde baan heeft. Bovendien, zo zegt het CPB, is Jan Modaal niet erg met z´n tijd mee gegaan. Hij heeft geen hypotheek of huursubsidie, zodat bezuinigingen op die gebieden niet meegenomen worden in de berekening van zijn koopkracht. Bovendien is hij een statische figuur. Zijn kinderen worden maar niet groter, gaan nooit het huis uit, hetgeen de inkomenspositie van een huishouden ook danig kan veranderen.

Er zijn tegenwoordig zoveel facetten die een inkomen van een huishouden bepalen, dat mensen zich niet meer in algemene beelden herkennen. Degenen die een beter beeld willen hebben van hoe hun koopkracht zich ontwikkelt, kunnen het beste naar de website van budgetinstituut Nibud gaan. Daar staat een koopkrachtberekenaar, die berekent wat voor koopkrachtverandering u de komende tijd te wachten staat, met welke gezinsamenstelling.

Reactie toevoegen

5 Comments

Door frans janssen (niet gecontroleerd) op vr, 17-2-2017 - 21:59

en wat te denken van de pensioenen die zijn al 15 jaar niet meer aangepast dus per jaar is dat 2 % loonsverhoging x 15 jaar = 30% dus veel gepensioeneerden leven in bittere armoe en moeten vaak nog op hun 70 tot 75 ste gaan beunen want bij een werkgever komen ze niet meer aan de bak.

Door M Lemmers (niet gecontroleerd) op vr, 17-2-2017 - 18:59

Alleenstaande chronisch zieken en gehandicapten Zijn er jaar en jaar op achteruit gegaan en met een modaal inkomen kom je al lang niet meer rond. Zieke Sjaan modaal gaat er altijd op achteruit ook al komt dat niet duidelijk uit de berekeningen. Owee als je dan ook nog in een uitkeringssituatie komt of met aow gaat. Alle beloftes van financiele vooruitgang geldt nooit voor onze groep. Maak dat nu maar eens duidelijk.

Door Gerard (niet gecontroleerd) op vr, 17-2-2017 - 18:04

Men zou eigenlijk een verdeling moeten maken v.w.b. gezinsinkomen i.p.v. moaal of 2x modaal ect. Een gezinsinkomen is het totale inkomen binnen het gezin, dus waar het gezin het mee moet doen. Dat geeft een duidelijker beeld. Ook zou het beter zijn als er belasting betaald zou moeten worden aan de hand van de hoogte van het gezinsinkomen. Er zou dus geen apart belasting tarief moeten zijn voor een-verdieder en twee-verdienergezin. De een-verdiener betaald daardoor nu juist meer belasting.

Door Margo Verstegen (niet gecontroleerd) op vr, 17-2-2017 - 17:40

Mijn man werkt al bijna 43 jaar in de ggz en heeft maar 2200 bruto!

Door jantje (niet gecontroleerd) op vr, 17-2-2017 - 17:14

volgens mij klopt bovenstaande berekening niet. Ik heb 3612 bruto per maand en houd netto maar 2100 over...dus 600 bruto meer en maar 79 euro netto meer....