Wijn Top 5 Bordeaux aan de Méditerranee

Dat het goed toeven is aan de Franse Zuidkust hoeven wij u niet te vertellen. Maar dat er ook serieuze wijnen worden gemaakt die niet onderdoen voor hun voorbeelden in de Bordeaux-streek is misschien minder bekend. Wij hebben een top 5!

Welnu, de kunst van het aanplanten van precies dezelfde wijnstokken moet niet zo moeilijk zijn. Het verkrijgen van dezelfde pracht terwijl het klimaat wel degelijk anders is en er beduidend minder neerslag is mag wel een kunststukje heten. Wijn Top 5 maakte een blind geproefde selectie van 5 heerlijke exemplaren. Details over de druivensoorten en gebied van herkomst van de wijn vindt u door te klikken op de naam van de wijn. Bovendien treft u daar de 5 heerlijke recepten, speciaal bij elke wijn geselecteerd.

1. d'A, L.R.T. Reserve 2005, Limoux

Pruimen en zwoelheid, sap en goede tannines, kersen en confiture, vanille (Cabernet-sauvignon/Merlot/met wat lokale syrah).
Poot, € 9,95

Recept: Roerbak-ossenhaas met truffelolie

2. Domaine de l'Arjolle, Cabernet 2003, VdP Côtes de Thongue

Fruit en sap, kersen en confiture, frisheid, zachte tannines, mint (een combinatie van Cabernet-sauvignon en Cabernet-franc).
Les Généreux, € 10,90

Recept: Kwartel met gebakken paddestoelen

3. Domaine de la Baume 1998, VdP d'Oc

Leer, laurier, kruiden, gerijpt, oude zuren, maar ook mooi zacht, helemaal op dronk na bijna tien jaar rijping
Moolenaar, € 12,50

Recept: Kalkoenfilet met gebakken beukenzwammen

4. Domaine Régismont 2006, VdP d'Oc

Gepolijst, pruimen en kersen, zacht, verleidelijk, geen diepte, maar lekker (klassiek Bordeaux-mengsel van Cabernet-sauvignon en Merlot).
Cees van Noord, tussen € 6,75

Recept: Krokant gebakken eendenborst met olijven en kappertjes

5. Bushman 2006, VdP d'Oc

Cassis, leer, teer, kruiden, zwoel en romig, peperig, iets stevige finale, met wat zuren en tannines (eveneens een klassiek Bordeaux-mengsel van Cabernet-sauvignon en Merlot).
La Branche, € 4,60

Recept: Varkenshaas met tijm

Auteur