Huis verbouwen met overwaarde

Advertorial
U wilt zo lang mogelijk in uw huis blijven wonen. Eventuele aanpassingen van de woning kunt u op verschillende manieren realiseren. Door uw overwaarde te verzilveren bijvoorbeeld.

Veranderende woonwensen De mooie herinneringen, de fijne tuin en sociale contacten in de buurt zijn allemaal redenen waarom u graag zo lang mogelijk in uw huis wilt blijven wonen. Zeker als u al wat ouder bent, kan een verhuizing behoorlijk ingrijpend zijn. Daarom kiezen steeds meer mensen ervoor hun woning aan te passen aan hun veranderende woonwensen. Denk daarbij aan aanpassingen die voor wooncomfort en veiligheid zorgen, zoals een inloopdouche, aangepaste keuken of een traplift.

Flinke overwaarde

Veel 65-plussers hebben een eigen huis waarvan de waarde de afgelopen jaren flink is gestegen. Vaak is de woning nog in het gulden-tijdperk gekocht en is er ondertussen flink afgelost. De overwaarde – het verschil tussen de actuele verkoopwaarde van het huis en de hypotheekschuld die er nog op rust – is dan hoog. Is dit ook op uw situatie van toepassing? Dan kunt u uw overwaarde prima inzetten om de gewenste aanpassingen in huis te doen.

Woningaanpassingen financieren

Er zijn verschillende manieren om de overwaarde van uw huis op te nemen als aanvulling op uw (pensioen)inkomen of om levensloopbestendig te verbouwen. Zo kunt u uw hypotheek verhogen. Ook is het mogelijk om uw hypotheek over te sluiten. U lost dan uw huidige hypotheek af én sluit tegelijkertijd een nieuwe hypotheek af tegen een lagere rente met langere rentezekerheid. Hierdoor dalen uw maandlasten en komt er geld beschikbaar om uw woning levensloopbestendig te maken en/of te verduurzamen. Andere veel gekozen bestedingen voor het gebruik van overwaarde zijn schenken aan de kinderen voor het kopen van hun eerste huis, en de aanschaf van een tweede woning voor verhuur of recreatie.

Verzilverhypotheek

Heeft u uw hypotheek (bijna) helemaal afgelost? Dan kunt u de overwaarde verzilveren met een verzilverhypotheek. Afhankelijk van de gekozen hypotheek, wordt de rente maandelijks afgeschreven of bij de hypotheekschuld opgeteld. U kunt ervoor kiezen om een bedrag maandelijks uitgekeerd te krijgen als aanvulling op uw normale inkomen. Ook is het mogelijk om een groot bedrag in één keer op te nemen om een verbouwing te financieren bijvoorbeeld. Vraag een onafhankelijke hypotheekadviseur de voorwaarden van de diverse verzilverproducten goed voor u in kaart te brengen. Uw adviseur kan u ook vertellen welke gevolgen de verzilverhypotheek heeft op een eventuele erfenis voor uw kinderen en wat de gevolgen zijn van een eventuele waardedaling van uw woning.

Voor u interessant? Wilt u de overwaarde op uw woning benutten of heeft u vragen over het levensloopbestendig maken van uw woning? Wilt u weten of een verzilverhypotheek interessant is in uw situatie? Plan een gratis oriëntatiegesprek bij De Hypotheekshop om vrijblijvend uw mogelijkheden te bespreken.