Meer subsidie voor isoleren woning: dit moet je weten

Getty Images

Als huiseigenaar krijg je in 2022 meer subsidie voor isolatiemaatregelen of een warmtepomp. PlusOnline zet de belangrijkste veranderingen op een rij.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) maakte de nieuwe isolatiebedragen onlangs bekend op haar website. Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal krijg je dit jaar ongeveer dertig procent van de kosten terug als je twee of meer isolatiemaatregelen neemt. Vorig jaar gold daarvoor een subsidie van twintig procent. 

Getty Images

Afbeelding: De verschillen tussen de subsidiebedragen in 2021 en 2022. Bron: RVO.

Veranderingen op een rij

De RVO meldt nog meer veranderingen voor 2022: 

  • Het minimum oppervlak waar de isolatiemaatregel aan moet voldoen, is omlaag gegaan. Ter illustratie: in 2021 moest je minimaal vijftien vierkante meter van de gevel isoleren om in aanmerking te komen voor subsidie. In 2022 gaat het om tien vierkante meter. 
  • Warmtepomp in huis? Ook daar krijg je in 2022 meer subsidie voor. De subsidie is wel afhankelijk van het energielabel en het thermisch vermogen van de pomp. Bekijk de apparatenlijst om te checken hoe hoog het bedrag in uw geval is. 
  • Vanaf 2022 is het niet meer mogelijk om vloer- en bodemisolatie te combineren om aan de isolatiewaarde-eis te voldoen.
  • Zakelijke gebruikers kunnen ook subsidie krijgen voor zonnepanelen en kleine windturbines

Beginnen met isoleren?

Eerst dubbel glas of eerst de spouwmuren isoleren? Of toch eerst een andere ketel? Lees hier meer over slim beginnen met isoleren. Dat kan ook met een beperkt budget.

Subsidie aanvragen

De subsidie die u kunt aanvragen heet de ‘Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing’ (ISDE). Het aanvraagsysteem gaat open op 24 januari 2022 om 9.00 uur. Aanvragen kan dan op deze website


 

Auteur 
  • Maartje Bressers