Een leven lang leren: Yoga

Getty Images

Vanuit haar bedrijf Zen4life geeft Jolanda van Rijn (48) yogales op sport- en yogascholen en in verzorgings- en buurthuizen. Haar ‘Ontdek yoga, voor iedereen’ is een van de vele online-cursussen op www.etadoro.nl

1. Wat is yoga?

“Yoga is zo’n vijfduizend jaar geleden ontstaan in India. Het is een combinatie van lichaamshoudingen, bewustwording en ontspanning. De houdingen en ademhalings- en ontspanningsoefeningen worden gebruikt om je bewust te worden van hoe je je fysiek, mentaal en emotioneel voelt. Er zijn vele vormen. Van poweryoga, een heel actieve, krachtige vorm, tot yin yoga, waar ik me in deze cursus op richt. Dit is een heel rustige, zachte vorm met veel momenten van stilte en ontspanning.”

2. Wat levert het op?

“Iedereen die met yoga begint, zal in het begin weerstand voelen. In je lijf, omdat je je neus bijvoorbeeld niet op je knieën krijgt. En in je hoofd, want misschien voel je je daardoor een stumperd. Of je wordt onrustig als je lang in een houding zit of ligt. Maar als je yoga blijft doen, zul je ervaren dat je lijf zachter en soepeler wordt, en dat je hoofd tot rust komt. Alles ontspant. En daarbij is het natuurlijk zo: hoe vaker je het doet, hoe groter het effect.”

3. Kan iedereen het?

“Ja, en zeker yin yoga. Mijn oudste cursist is 81! Je hoeft er niet lenig voor te zijn. Deze cursus heb ik bovendien juist gemaakt voor mensen die wat stram zijn, lichamelijke klachten hebben of herstellend zijn van een blessure. Zo geef ik bij veel houdingen aan hoe ze ook gedaan kunnen worden met hulpmiddelen of bijvoorbeeld vanaf een stoel."

[ITEMADVERTORIAL]

4. Kun je yoga eigenlijk wel online, aan de hand van een cursusboek en filmpjes, (aan)leren?

“Er is geen interactie en ik kan de houding van mensen niet corrigeren. Dat zijn nadelen. Daarom wordt in de filmpjes vaak verteld: ‘Let op hoe je je voelt. Doet het pijn? Stop, ga uit de houding en even zitten of liggen.’ Maar er zijn ook voordelen. Zo maakt deze cursus yogales ook mogelijk voor mensen die hun huis niet uit kunnen of willen, of een groep te spannend vinden.”

5. Yoga wordt steeds populairder. Heb je daar een verklaring voor?

“De maatschappij wordt almaar sneller. Als je leven een weegschaal is en aan de ene kant wordt de schaal steeds voller met wat je allemaal wilt of moet, dan heb je aan de andere kant rust, ontspanning en verstilling nodig. Ik denk dat daarom yoga, maar ook bijvoorbeeld mindfulness, steeds populairder wordt. Je kunt niet door blijven rennen, je moet af en toe ook stilstaan. Bij yoga doe je dat letterlijk en figuurlijk.”

Getty Images
Meer weten? Etadoro – een initiatief van Plus Magazine – heeft een uitgebreid en veelomvattend cursusaanbod. Gebruik bij het aanmelden de kortingscode PLUSBOEK. U betaalt slechts €55 en krijgt dan het cursusboek ter waarde van €14,95 gratis (excl. €3,95 verzendkosten).

Dit artikel is eerder verschenen in Plus Magazine januari 2018. Nog geen abonnee van Plus Magazine? Abonnee worden doet u in een handomdraai!

Auteur 
  • Webredactie
Bron 
  • Plus Magazine