7 tips voor gezonde ogen

Advertorial

Ogen dokter opticien
Getty Images

Er zijn 1,2 miljoen mensen met een oogprobleem in Nederland. 300.000 mensen zijn slechtziend of zelfs blind. Maar de helft van alle oogaandoeningen is te voorkomen door preventie en voorlichting. Lees daarom snel wat u kunt doen om uw ogen gezond te houden en het risico op oogziekte te verkleinen.

1. Ken de signalen van een oogziekte

Slechts 3 procent van de Nederlanders zegt de alarmsignalen te kennen die kunnen wijzen op een oogaandoening. Dit kan grote gevolgen hebben: verlies van zicht door een oogziekte is vaak onherstelbaar. In de gratis folder 'Tips voor gezonde ogen' leest u wat de signalen van een oogziekte zijn.

2. Eet gezond en beweeg voldoende

Gezonde voeding helpt de veelvoorkomende oogaandoening leeftijdgebonden maculadegeneratie (LMD) tegen te gaan. Zorg daarom dat er in uw dieet veel groente, fruit en vis voorkomt. Lichaamsbeweging zorgt voor een goede bloedvoorziening in het netvlies. Ook beweging is dus van groot belang om uw ogen gezond te houden.

3. Ga genoeg naar buiten

Door de toename van de hoeveelheid schermtijd hebben onze ogen meer te verduren. Droge, rode en vermoeide ogen komen steeds vaker voor. Voor volwassenen is afwisseling in ver en dichtbij kijken aan te raden, maar voor kinderen is het pure noodzaak! Evenals buitenlicht. Schermkijken wordt zelfs afgeraden tot het tweede levensjaar.

4. Bescherm ogen tegen Uv-straling

Uv-straling verhoogt het risico op een oogaandoening. Zonder goede bescherming kan te veel zonlicht zelfs leiden tot blijvende schade aan uw ogen.

Verder lezen? Bekijk alle 7 belangrijke tips voor gezonde ogen op de website van het Oogfonds.

Voorkomen én genezen

Niet alle oogaandoeningen zijn te voorkomen. Daarom financiert het Oogfonds wetenschappelijk oogonderzoek naar het voorkomen én behandelen van oogproblemen, en steunt het patiëntenverenigingen in het verbeteren van de kwaliteit van leven voor mensen met een visuele beperking. Wilt u hier laagdrempelig, eenmalig aan bijdragen én kans maken op mooie prijzen? Doe dan mee aan de Oogfonds loterij of word donateur van het Oogfonds.

Heeft u oog voor de toekomst?

Het Oogfonds werkt aan een toekomst waarin niemand meer slechtziend of blind wordt. Lees in het gratis magazine ‘Oog voor de toekomst’ hoe u belastingvrij, via een schenking of uw nalatenschap, het Oogfonds kunt steunen. Zodat zij nu kunnen investeren in wetenschappelijk oogonderzoek en er eerder oplossingen komen. Vraag het gratis magazine aan.

Meer weten over nalaten aan het Oogfonds?

Overweegt u om het Oogfonds op te nemen in uw testament, heeft u behoefte aan persoonlijk contact of wilt u meer weten? Bekijk de mogelijkheden.

Doe de oogtest!

Het snel constateren en behandelen van oogklachten en oogziektes is cruciaal. Wilt u weten of u een verhoogd risico op oogziektes heeft? Doe dan onze online Oogtest!

Auteur 
  • Commerciële redactie