Digitale ontwikkelingen in de zorg gaan steeds sneller

Getty Images

50-plussers keren zich steeds meer af van langdradige afspraken en ziekenhuisbezoeken voor allerlei onderzoekjes en tests. Je lichaamsfuncties laten registreren en via de tablet een consult met de huisarts wint aan populariteit. Hoog tijd om 50-plussers te betrekken bij het ontwikkelen van deze technologie.

Dat zegt de Amerikaanse seniorenorganisatie AARP. 'Ouderen' zouden een grote rol moeten spelen bij het ontwikkelen van apps, draagbare meetmachines en andere zogenaamde 'e-health' technologie. Er zijn enkele trends waar te nemen:

Trend 1: gemakkelijk inhuren van zorgverlening

Normaal gesproken zoeken patiënten een gespecialiseerd bureau om een zorgverlener te vinden. Steeds vaker wordt echter die tussenpersoon weggehaald door slimme online bedrijven zoals Honor, die via een soort online marktplaats patienten en zorgverleners samenbrengen.

Trend 2: angst voor technologie neemt af

Het is een oud stereotype: ouderen die niets moeten weten van moderne technologie. Het tegendeel blijkt waar. Na kinderen zijn de plussers juist het meest enthousiast over 'moderne' technologie zoals het internet en touch-screen beeldschermen van tablets. In de groep 50 t/m 75 jaar is zo'n 73% dagelijks online. Bij 75+ is dat de helft, terwijl het percentage in 2012 nog maar 33,5% bedroeg.

Trend 3: spraaktechnologie in opkomst

Apparaten die via spraakcommando's worden bediend winnen aan populariteit. Zo kunnen patienten straks gewoon zeggen dat ze medicatie geslikt hebben en wordt dat geregistreerd, of kunnen ze medicatie zo bijbestellen.

Trend 4: technologie en mensen

Het gedrag van mensen wordt beïnvloed door andere mensen. Neem bijvoorbeeld het diabetes management programma van Omada Health, waarbij patiënten in contact staan met een 'health coach'. Patiënten worden in de gaten gehouden door 'slimme' weegschalen en armbanden die lichaamsfuncties doorgeven. De coach gebruikt deze informatie om mensen te adviseren en te ondersteunen.

Trend 5: zorg op afstand

Steeds meer artsen spreken hun patienten op afstand via online video-afspraken en e-mail consults. Vooral voor patienten met beperkte mobiliteit wordt dit een uitkomst.

Auteur