PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Eigen bijdrage zorg schiet omhoog

De eigen bijdrage die ontvangers van zorg moeten betalen, is sinds de gemeenten de zorgplicht van het Rijk hebben overgenomen soms zo hoog dat het niet meer betaald kan worden.

De gemeenten hebben sinds 1 januari van dit jaar de plicht om zorg te bieden aan burgers. Eerder deed het Rijk dat, maar die heeft dat dus overgedragen aan de gemeenten en tegelijkertijd het budget flink verlaagd. Reden voor de gemeenten om de eigen bijdrage die burgers voor geleverde zorg moeten betalen (flink) te verhogen.

Verschillen

Het Financieel Dagblad deed onderzoek naar de eigen bijdrage zorg. De verschillen per gemeente blijken groot te zijn. Er zijn 13 gemeenten die het minimum bedrag van €14,20 per uur hanteren, maar 107 gemeenten hanteren een tarief van € 50 of meer per uur.
Voor sommige zorgvragers is de eigen bijdrage zo hoog dat ze van de zorg via de gemeenten afzien en het zelf zien te rooien of een andere oplossing zoeken voor hun zorg.

Ouderenbonden

De ouderenbonden ANBO en Unie KBO krijgen ook veel verontruste leden aan de telefoon. Naast de hoge eigen bijdrage is de slechte communicatie van de gemeenten een probleem. Pas als de eerste nota van de eigen bijdrage op de mat valt is pas duidelijk hoeveel ze moeten gaan betalen. De bonden pleiten dan ook voor heldere communicatie over de eigen bijdrage, zodat mensen achteraf niet voor verrassingen komen te staan.
 

Bron(nen):
Trefwoorden:

Reactie toevoegen

10 Comments

Door Jaap (niet gecontroleerd) op di, 8-3-2016 - 21:44

Dit land is zeker aan het wegzakken in chaos en bureaucratie.
De top vult zijn en haar zakken en de gewone man en vrouw kan verrekken na een leven hard gewerkt te hebben.
Vooral de beloftes over de waardevaste pensioenen is al een aanfluiting en zo kunnen we nog eel even doorgaan.
Ik schaam mij dat ik in dit land leef!!!
Ik ben 75 jaar en heb alle mooie praatjes meegemaakt.
Geen enkele politicus en politica is voor mij nog geloofwaardig.

Door Jantje Beton (niet gecontroleerd) op di, 8-3-2016 - 17:17

Dit is nu wat men bedoeld met marktwerking , meer voor minder.
Alleen is het hier de omgekeerde regel.. MINDER VOOR MEER.
minder zorg voor meer kosten (GELD) OF MISSCHIEN WEL MEER GELD VOOR MINDER ZORG!!!! Tel uit je winst!!

Door anoniem 81 jaar (niet gecontroleerd) op di, 8-3-2016 - 16:48

Absurde verhogingen voor thuishulp. Voor alles heb ik hulp nodig en die moet ik ook betalen. Particulier. Men vergeet dat. Hoge ziektekosten verzekering (eigen bijdrage) ..
Worden wij ouderen nu helemaal benadeeld?
Moeten wij dan alles inleveren voor de vluchtelngen?
Hebben die dan zelf geen geld?

Door ann (niet gecontroleerd) op ma, 5-10-2015 - 09:12

De tweedeling zichtbaar patiënten gaan al veel minder snel naar de huisarts en tandarts of helemaal niet dit zal snel verergeren toenemen. Ziet u ze al de mensen zonder tanden zo als vroeger uit armoede ? Nederland in verval door een beleid wat op de schop moet en de daders weggestuurd zijn niet capabel genoeg om deze samenleving hun kennis en kunde te geven waar het recht op heeft, dat is inmiddels heel duidelijk gebleken door alle misstanden. Zijn wij een Land dat in chaos weg zakt ?

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op ma, 7-9-2015 - 17:45

Denken de mensen nu werkelijk dat het geld dat naar de vluchtelingen gaat anders naar de ouderen zou gaan ?????? Het is gewoon een zware verkapte bezuiniging van het Rijk door gegeven naar de gemeente Zonder al die fraude en dikke bonussen en te hoge salarissen zouden we het allemaal goed kunnen betalen
voor de Nederlanders en voor diegenen die gevlucht zijn voor oorlog en geweld

Door Ineke (niet gecontroleerd) op do, 3-9-2015 - 16:24

Kom naar de demonstratie in Amsterdam op 12 september!!

Door Jane Eire (niet gecontroleerd) op do, 3-9-2015 - 11:58

Inderdaad hoop ik en velen met mij dat we terug gaan naar hoe het was in de jaren 70/80, er wordt geld overal en aan iedere buitenlander besteed maar de hulp aan onze ouderen en aan ons volk blijft achter. Door de nieuwe situatie zoals die er nu is met al die vluchtelingen zal alles alleen maar hoger worden.

Door Bibi (niet gecontroleerd) op do, 3-9-2015 - 11:03

Omdat de zorg zo belachelijk duur is en steeds duurder wordt zoeken steeds minder mensen hulp bij de artsen. Gevolg is dat er straks veel meer mensen zijn die ernstig ziek zijn en daardoor veel duurder worden. de bezuinigingen zijn dus een vals voorwendsel. de staat laat zich regeren door de zorgverzekeraars en andere instanties. de staat is een kinderclubje wat erg bang is voor de grote bedrijven gevolg is dat die bedrijven het voor het zeggen hebben. zo blijft de burger chronisch slachtoffer en dat zorgt weer voor meer zieken....

Door A Reitzema op za, 29-8-2015 - 09:38

Voor wat betreft de zorg zijn we aardig op weg naar een derde wereld land.
Schandalig deze ontwikkeling.

Door H De Vries op do, 27-8-2015 - 19:08

Het is een grof schandaal, vind ik, dat in een zorgstaat als Nederland de zorg dermate duur geworden is dat genezing in een schrijnend aantal situaties afhankelijk is geworden van een bedelcultuur bijv. via programma's op tv of acties op Social Media. Toen het huidige systeem in 2004 werd ingevoerd betaalden wij voor de basisverzekering 45 euro per maand all-in! Dat bedrag is inmiddels verhoogd naar gemiddeld 110 euro per maand plus 375 euro eigen risico (= 30 euro per maand). Daarnaast werden een aantal medicijnen toen wel en nu niet meer vergoed. Zorg is dan ook drie maal zo duur geworden terwijl de lonen niet hierop aangepast zijn. Ik kan het me dan ook levendig voorstellen dat de roep om het oude systeem (ziekenfonds en particulier) steeds sterker wordt!