Hulp voor mensen met dementie vaak te traag

Teveel druk op wijkverpleegkundigen

Getty Images

Alzheimer Nederland luidt de noodklok omdat veel mensen met dementie lang moeten wachten op specialistische begeleiding. Dat blijkt uit cijfers die de belangenvereniging kreeg uit verschillende regio's. De stichting hoopt dat het ministerie van VWS zich aangesproken voelt en actie onderneemt.

Volgens Alzheimer Nederland duurt het vaak te lang voordat mensen met dementie een zogenoemde casemanager krijgen. Dat is vaak iemand die de mantelzorger en dementerende helpt om de zorg te organiseren.

Advies en begeleiding
De casemanager geeft mensen advies, begeleidt ze naar artsen en kan dagbestedingen voor de dementerende inschakelen. Dat mensen op een wachtlijst staan, is een groot probleem volgens Alzheimer Nederland. ''Het gevolg is overbelaste mantelzorgers, kans op paniek, crisissituaties thuis en dat mensen eerder naar het verpleegtehuis moeten.'' Dat is helemaal niet de bedoeling. Mensen met dementie moeten volgens het kabinet juist langer thuis blijven wonen.

Ontslagen
Volgens de stichting gaan zorgaanbieder er te makkelijk vanuit dat wijkverpleegkundigen het werk er wel bij kunnen doen. Casemanager worden om deze reden vaak ontslagen. Maar de wijkverpleegkundigen hebben het vaak erg druk om het werk goed over te kunnen nemen.

Er wordt volgens Alzheimer Nederland ook te weinig rekening gehouden met de toename van het aantal mensen met dementie.

Auteur 
Bron 
  • NOS