Dit kun je doen bij kaakpijn door kaakklemmen

4 tips tegen kaakpijn

kaakpijn-vrouw
Getty Images

Als je stress of spanning hebt, dan kun je onbewust je kaken op elkaar klemmen. Door dit kaakklemmen kun je kaakpijn krijgen of pijn in je gebit, oren, hals, nek of hoofd. Kortom: je kunt er behoorlijk veel last van hebben. Tijd om er iets aan te doen! Deze vier tips kunnen helpen bij kaakpijn.

Maar eerst: wat is kaakklemmen eigenlijk? Het klemmen van de kaken is één van de twee vormen van bruxisme. De andere vorm is tandenknarsen. Je kunt dit bewust of onbewust zowel 's nachts in slaap als overdag in waaktoestand doen. Het komt bij ongeveer 10 tot 20 procent van de bevolking voor, bij volwassenen en kinderen.

Door het kaakklemmen kun je last krijgen van de volgende klachten:

  • gespannen kaakspieren
  • pijnlijke kaakgewrichten
  • gebitsproblemen
  • beschadigde wangslijmvliezen
  • pijn in nek en schouders
  • hoofdpijn
  • vermoeidheid
  • slecht slapen

Oorzaken van kaakklemmen

Stress is de meest voorkomende oorzaak bij kaakklemmen. Denk je niet dat het daardoor komt? Dan kan het ook nog een andere oorzaak hebben. Zo kan het ook ontstaan na een tandheelkundige ingreep, bijvoorbeeld door een oneffenheid of doordat er iets mis is gegaan met het vulmateriaal.

Tips bij kaakpijn door kaakklemmen

1. Voorkom stress

Aangezien stress de belangrijkste boosdoener is, kun je dit het beste voorkomen. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Ga na waardoor je gestrest raakt en praat erover met vrienden, familie of - als je er zelf niet uitkomt - met je huisarts. Die kan je indien nodig doorverwijzen naar een praktijkondersteuner, psycholoog of psychiater. Doe ook vooral iets wat je leuk vindt en ontspanning geeft: ga bijvoorbeeld een stuk wandelen, sporten, mediteren of een boek lezen.

2. Doe kaakoefeningen

Het is goed om je elke dag bewust te zijn van je kaken en te voelen of ze gespannen zijn. Voel je pijn en/of zijn de kaakspieren aangespannen? Dan zijn er een paar eenvoudige oefeningen die je kunt doen om je kaken te helpen ontspannen. Zo helpt het om te doen alsof je kauwt of gaapt. Ook kun je je gezicht en kaakspieren masseren, bijvoorbeeld wanneer je je huid reinigt of crème aanbrengt. Als je elke dag even een moment gebruikt om dit soort kleine oefeningen te doen, dan zou je al verschil kunnen merken.

3. Zoek hulp bij een kaakfysiotherapeut

Helpen bovenstaande tips en oefeningen niet of onvoldoende en blijf je last van je kaken houden, dan is het een goed idee om een afspraak te maken met een kaakfysiotherapeut. Die kan je kaken masseren en je adviezen geven over hoe je je mond goed gebruikt en ontspant.

4. Ga naar de tandarts

Heb je recent een tandheelkundige ingreep gehad en heb je sindsdien last van je kaak? Het kan zijn dat er iets niet helemaal goed gegaan is tijdens die ingreep, waardoor je gebit bijvoorbeeld niet goed meer op elkaar aansluit. Hierdoor kun je ook pijn aan je kaken krijgen. Als je vermoedt dat dit bij jou de oorzaak is, neem dan contact op met je tandarts. En andersom kan kaakklemmen ook problemen opleveren: het kan leiden tot slijtage van het gebit. Je tandarts kan eventueel een opbeetplaat maken, die beschermt tegen (verdere) slijtage en zorgt ervoor dat je kauwspieren weer tot rust kunnen komen.

Herstel bij kaakklemmen

Ben je je bewust van wanneer je je kaken op elkaar klemt en doe je iets met bovengenoemde tips, dan herstellen je kaken in de meeste gevallen na verloop van tijd weer goed. Hoe lang het herstel duurt, is afhankelijk van de ernst en oorzaak van je klachten.

Bron 
  • UMC Utrecht
  • vraagdetandarts.nl
  • allesoverhetgebit.nl