Moet je je tandenborstel vervangen als je ziek geweest bent?

Bewaar tandenborstels nooit samen in één beker

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: moet je je tandenborstel vervangen als je ziek geweest bent?

Als je net verkouden bent geweest of bijvoorbeeld (buik)griep hebt gehad, ben je waarschijnlijk geneigd even lekker je bed te verschonen, de ramen open te zetten en je toilet eens grondig te poetsen. En misschien gooi je zelfs je net nieuwe tandenborstel of dure opzetborstel wel in de prullenbak. Weg met die ziektekiemen! Toch? Of is het helemaal niet nodig om je tandenborstel te vervangen als je ziek bent geweest?

Allereerst is er wetenschappelijk niet bewezen dat het reinigen van je huis na het hebben van een virus voorkomt dat er iemand in je gezin opnieuw ziek wordt. Waarschijnlijk is het meer het 'goede, frisse gevoel' dat het geeft na ziek te zijn geweest.

Weggooien of niet?

Wat van belang is om te kijken of het nodig is om aan het schoonmaken en weggooien te gaan, is wat je precies hebt gehad. Als je een buikgriep hebt gehad dan is het inderdaad verstandig om je toilet te reinigen en je tandenborstel - helemaal als je ook hebt moeten overgeven - weg te gooien.

Als je verkouden bent geweest, is dat niet nodig. Wat je beter wel even kunt doen, is de tandenborstel goed afspoelen onder heet water. Tandenborstels en opzetborstels kun je ook in een heet programma in de vaatwasser mee laten draaien. Let er dan wel op dat de haren niet verbuigen.

Hoe vaak moet je je tandenborstel vervangen?

Ook als je niet ziek bent geweest, is het nodig je tandenborstel regelmatig te vervangen. Iemand die twee keer per dag zijn tanden poetst, zou zijn tandenborstel eigenlijk na zo’n 10 weken moeten vervangen. Na die 10 weken verliest de tandenborstel langzaam maar zeker zijn effectiviteit. Ook krijgt de tandenborstel na deze periode steeds meer moeite met het verwijderen van tandplak. Dit geldt zowel voor de gewone tandenborstel als voor de opzetborstel van de elektrische tandenborstel. Als er eerder tekenen van slijtage zijn, is het sowieso beter de opzet- of tandenborstel te vervangen.

Bewaar tandenborstels nooit samen in één beker

Veel mensen bewaren trouwens de tandenborstel gezamenlijk in een beker op de wastafel in de badkamer. Wist je dat dit helemaal niet handig is? Als ze tegen elkaar aan komen, verspreiden bacteriën zich. Zet dus ook niet alle elektrische tandenborstels op een rij naast elkaar! En deel ook nooit een tandenborstel met een familielid.

Heb je ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur