Stelling: ‘Ik wil GROENE zorg van mijn arts’

Arts maakt zich zorgen om klimaat
Getty Images

De zorg is een vervuilende sector. Denk aan vervuilende operatiegassen, of de grote afvalberg aan wegwerpmaterialen. Artsen krijgen steeds vaker de oproep om te kiezen voor groenere alternatieven. Maar uit cijfers van SFK blijkt dat de longmedicijnen met schadelijke broeikasgassen juist vaker zijn gekozen. Wat vindt u: moet uw arts kiezen voor duurzaam? Reageer hier.

Ja, mijn arts moet zo duurzaam mogelijk kiezen

Het is natuurlijk het belangrijkst dat de zorg van hoge kwaliteit is, je wil zo goed mogelijk geholpen worden. Maar u wil dat wel zo duurzaam mogelijk. Liever een poederinhalator voor longmedicijnen dus, dan een vervuilende dosisaerisol.
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft de klimaatverandering als grootste gezondheidsbedreiging aangemerkt. De zorgsector zelf kan niet achterblijven met verduurzamen, daarover is geen discussie. Maar de landelijke afspraken zijn te vrijblijvend en gaan te langzaam. Artsen worden niet afgerekend op het al of niet maken van groene keuzes. We moeten dus zelf in gesprek met onze dokter. We kunnen immers ook kiezen voor duurzaam vervoer of duurzame energie. Kan mijn zorg niet wat duurzamer?

Nee, dat is geen onderwerp tussen arts en patiënt

U vindt het zeker een probleem dat de zorgsector zo vervuilend is. In Nederland is de zorg immers verantwoordelijk voor maar liefst 7 procent van de CO2-uitstoot. Maar de oplossing ligt niet bij het contact tussen arts en patiënt. Het gaat er vooral om dat je zo goed mogelijk behandeld wordt. En als dat betekent dat er voor iedere operatie een nieuwe schaar wordt gebruikt die wordt weggegooid nadien, dan is dat maar zo. Die keuze ligt niet bij u, en ook niet bij uw arts, die weer te maken heeft met het bestuur  van de instelling waar hij werkt. Op landelijke schaal is er een 'Green deal' voor de zorg afgesproken, waarin alle partijen hebben beloofd doelen te halen. Laten we tot die tijd onze overbelaste zorgverleners niet nog verder onder druk zetten.

Stelling: ‘Ik wil GROENE zorg van mijn arts’

Keuzen
Auteur 

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

Ik vraag me af of sterilisatie van instrumentarium goedkoper en minder vervuilend is .... als het minder vervuilend en goedkoper is dan heeft dat natuurlijk mijn voorkeur. Het zou ook fijn zijn als doctoren zich zouden bekwamen in de natuurgeneeskracht want tegenwoordig zijn er veel mensen die kiezen voor alternatieve geneeswijzen en hiermee wil ik zeggen dat deze mensen vaak naar de dokter gaan, zich een pak medicijnen laten voorschrijven die ze dan toch niet gaan gebruiken omdat ze liever naar de Homeopaat gaan dus dat is dan allemaal weggegooid geld voor die medicijnen.

Het zou goed zijn als artsen in de ziekenhuizen minder weggooimateriaal gebruiken en weer gaan denken aan sterilisatie van heel veel instrumentarium. Ook denk ik, dat patiënten eens goed moeten nagaan of zij die medicijnen wel echt nodig hebben en of een eventuele behandeling nog wel zin heeft. Veel behandelingen op hoge leeftijd zijn heel pijnlijk en geven veel ongemak en dragen echt niet bij aan een waardiger leven. Er wordt veel pijn en verdriet geleden door behandelingen die geen genezing teweeg brengen.

Alles mag geleidelijk gaan, voor ons en onze artsen. Geen paniekzaaierij.

Het vergroenen van je huisarts bij haar of hem neer te leggen is niet juist. Dit hoort te liggen bij de verzekeraar, deze betaald de arts voor gemaakte kosten. Vergroenen kost in eerste instantie geld, de verzekeraars zullen dit moeten investeren, zodat later deze kosten worden terug verdient.