Test: de beste hummus

Getty Images

Kikkererwtenpasta wordt de laatste jaren steeds populairder. Je kunt het gemakkelijk zelf maken, maar het is ook in de winkel te koop. De beste is van...

Maza

Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond. De Maza Hoemoes (€1,70) krijgt vijf sterren van het smaakpanel. Ook de Baresa Houmous van Lidl (€1,20) en de Houmous naturel van Plus (€2,00) krijgen het maximum aantal sterren van het smaakpanel. De Maza Hoemoes komt minder goed uit de test op het zoutgehalte. De kikkererwtenpasta krijgt drie van de vijf sterren. Geen enkele geteste hummus krijgt een plekje in de schijf van vijf van het Voedingscentrum, omdat het hiervoor teveel zout bevat. Gemiddeld bevat hummus 1,2 gram zout per 100 gram, dat is 0,2 gram per portie.

Smeuïg

'Traditionele' hummus is bedekt met een laagje olijfolie, maar bij alle hummus in de test is de olie door de pasta gemengd om het product smeuïger te maken. Veel fabrikanten gebruiken goedkopere olie dan olijfolie en bovendien vaak in zo'n grote hoeveelheid dat veel hummus op mayonaise lijkt. Verse hummus wordt gemaakt met een scheutje citroensap. De hummus uit de winkel heeft ook een zurige smaak, maar die wordt veroorzaakt door conserveermiddelen zoals melkzuur, citroenzuur en sorbinezuur. Opmerkelijk is dat de Consumentenbond ook een zelfgemaakte hummus liet testen. Deze viel abdsoluut niet in de smaak bij de testers, omdat hij te veel naar pindakaas smaakte.

Auteur 
Bron 
  • Consumentenbond